Vrouwenkop, 1953

Picasso grensverleggend beeldhouwer

Op 25 oktober 2016 is het precies 135 jaar geleden dat de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) geboren werd. Die dag opent in Bozar in Brussel een grote tentoonstelling gewijd aan zijn minder bekende werk, de sculpturen.

Picasso, die beschouwd wordt als een van de meest geniale en productieve kunstenaars van de 20ste eeuw, is vooral bekend van zijn schilderwerk. Maar zijn hele leven lang beeldhouwde hij evenzeer en was hij ook hierin baanbrekend. Tachtig van zijn sculpturen zijn deze herfst te zien in Bozar. Een unieke gelegenheid, want het is voor het eerst dat in België een retrospectieve over dit deel van Picasso’s oeuvre plaatsvindt. Een gelijkaardige expo streek eerder neer in Parijs en New York. “De sculpturen zijn fragieler en bovendien produceerde hij er minder van. Daarom worden ze niet zo vaak geëxposeerd”, verduidelijkt Cécile Godefroy, curator van de tentoonstelling.

Organisch geheel

De beeldhouwwerken worden getoond samen met 20 schilderijen. “Want je kan ze niet los zien van zijn schilderijproductie”, zegt Godefroy. “Ze vormen één organisch geheel. Bijzonder is ook dat 15 stuks uit de etnografische verzameling van de kunstenaar zijn overgebracht. Picasso was namelijk een groot verzamelaar van kunst uit Afrika en Oceanië, die vaak een inspiratiebron vormde. Door al deze werken samen te tonen, worden de sculpturen opnieuw in hun originele context geplaatst.”

De scenografie is chronologisch en thematisch, legt de curator uit. “Door een spiegelopstelling tussen de werken evoceren we zijn atelier en ontdek je de veelheid aan technieken en materialen waarmee de grootmeester aan de slag ging. Want net als in zijn schilderkunst, brak hij met de traditionele conventies. Een goed voorbeeld daarvan is Glas Absint (1914), dat we in Bozar kunnen tonen. Hij werkt hier met brons – dat als een edel metaal werd beschouwd – en durfde daar als eerste op te schilderen. Ook transformeerde hij vaak alledaagse materialen tot kunstvoorwerpen, zoals spijkers of vorken. Zo verwerkt hij in Glas Absint een zilveren lepeltje. Zijn experimenten in de beeldhouwkunst hebben de basis gelegd voor meerdere generaties.”

Eigenlijk zijn alle sculpturen die je zal zien origineel en stuk voor stuk magistrale werken, vervolgt Godefroy. In zowat elke ruimte staat een pronkstuk. Onder andere de buste Marie-Therèse (1931), Vrouwenhoofd – Fernande (1909), Glas absint (1914), Viool (1915), Vrouw in tuin (1929), Man en Schaap (1943) en Stierenkop (1942) kan je van nabij bekijken. De meeste werken zijn afkomstig uit het Musée National Picasso – Paris. Een deel komt uit privécollecties.

Picasso. Sculptures. 26/10 tot 5/3/2017 in Bozar, Brussel. Di-zo, 10-18 u. Do, 10-21 u. ? 18. www.bozar.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content