Rijsel wordt gek

In 2004 groeien in Rijsel de bomen ondersteboven en kunt u op straat met de sterren praten... De Noord-Franse stad feest zelfs op Belgische bodem. Enkele hoogtepunten.

Schrik niet als u met de trein in de culturele hoofdstad van Europa aankomt en de wereld opeens door een roze bril ziet! Alles is hier roze: de perrons, de treinen, zelfs de passagiers. Hoe dat komt? De vroede vaderen van Rijsel zijn op zoek gegaan naar dromers... die de glazen overkapping van het station helemaal met roze plastic hebben bedekt.

De organisatoren willen van 2004 een vrolijk, wervelend gebeuren maken dat alle festivals van de streek overkoepelt. Het 20ste Clownsfestival van het Prato, bijvoorbeeld, het Festival van de soep of dat van de accordeon in de volksbuurt Wazemmes. En omdat de uitstraling van Rijsel heel het noorden van Frankrijk bestrijkt – een regio die een reputatie van grijsheid en werkloosheid torst – stapt de manifestatie de streek tegemoet. Ze steekt zelfs de Belgische grens over!

Hulde aan Rubens

Rijsel wil de cultuur in al haar vormen vieren, van volks tot avant-garde, van klassiek tot hedendaags. Naast de gebruikelijke culturele manifestaties zijn er allerlei originele opvoeringen en tentoonstellingen. Vanaf januari verdrijven de kleuren van de Flower Power het winterse grauw. Op de Esplanade d’Euralille, naast het station Lille-Europe, verwelkomt een groot boeket bonte tulpen van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama de bezoekers, terwijl het Palais des Beaux-Arts door onder meer L.C. Armstrong en Andy Warhol in de bloemetjes wordt gezet.

Vanaf maart tot half juni wordt in hetzelfde Paleis voor Schone Kunsten Rubens gevierd. In de marge van deze tentoonstelling illustreren hedendaagse kunstenaars de grote thema’s van de Vlaamse meester, zoals oorlog, vrede en vroomheid. In de zalen kunt u de voorstelling Chevaux de vent van het paardenballet Zingaro bijwonen, naast moderne dans van Bill T. Jones en William Forsythe. Vanzelfsprekend is er ook toneel van Peter Brook of Stuart Seide, die in het Théâtre du Nord verscheidene stukken van Shakespeare zal opvoeren. U merkt het: er zijn genoeg kunstenaars en evenementen bij betrokken om er een onvergetelijk feest van te maken. Dat is ook de bedoeling van RAOUL, een organisatie die het dappere voornemen heeft opgevat om in verscheidene zalen van de streek één concert... per dag te organiseren!

Keuvelen met buitenaardse wezens

Om van al dit fraais te profiteren, zijn er dagkaarten waarmee u gratis of met korting het openbaar vervoer kunt gebruiken. De beste manier om niets te missen is echter wandelen of fietsen, want Rijsel 2004 is ook een straatgebeuren. Als u uit het roze universum van het station komt, ziet u het begin van de Chemin des étoiles. In de rue Faidherbe nodigen onwaarschijnlijke futuristische bogen u uit voor een tocht in de wereld van striptekenaar Jean-Claude Mézières, de geestelijke vader van Ravian. De zeven bogen van acht meter hoogte vormen een soort aanlegsteigers voor ruimteschepen. De bezoekers kunnen er zelfs babbelen met buitenaardse wezens en aandachtige sterren!

Vanaf einde april zal boven de grote markt van Rijsel een zwevend woud hangen, compleet met geluiden: een verrassende uitnodiging om de natuur op een andere manier te ontdekken. Ook La Déesse, het beeld dat op een zuil in het midden van het plein prijkt, zal haar hoofd in het groen steken want voor de gelegenheid hangen de bomen hier ondersteboven...

Een hongertje? De estaminet-dînette, een mobiel miniatuurrestaurant, sterkt de inwendige mens. Behoefte aan wat rust? U kunt een poosje uitblazen in de natuurkooi, een soort boom waarin u privacy vindt op een bankje tussen de takken, met uw hoofd in de wolken.

België doet vrolijk mee

Met de Maisons Folie stapt Rijsel 2004 de grens over en komt het op bezoek in België. Twaalf oude gebouwen (een oude brouwerij, een fabriek, een klooster, een fort enz.) hebben een nieuwe bestemming gekregen en dienen voortaan als trefpunt tussen de inwoners en kunstenaars. Er zijn toneelzalen, keukens en zelfs – in het Maison Folie van Wazemmes – een hammam en een kinderopvang. België heeft drie zotte huizen gekregen: een oude school in Mons (les Arbalestriers), een gebouw op het Buda-eiland in Kortrijk, tussen twee armen van de Leie, en het seminarie van Choiseul in Doornik. In dat laatste, compleet met Franse tuin en boomgaard, is vanaf einde maart het Carnaval van Doornik te gast, met de Nacht van de Raadsels.

Dankzij de Maisons Folie zal Rijsel 2004 ook na 31 december, als de stroom van voorstellingen en tentoonstellingen ophoudt en het cultuurfeest voorbij is, een stempel op de streek drukken. n

A Ursula Lenseele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content