Advertorial

Recreatiegebied De Zandmeren

Rivierenland: veelzijdige regio tussen de rivieren

Wandelen langs rivieren, fietsen tussen boomgaarden vol bloesem, actief zijn op het water, lekker luieren op een strandje of forten en kastelen ontdekken. Rivierenland is een veelzijdige regio, gelegen tussen de rivieren, in het midden van Nederland.

De regio Rivierenland heeft z’n naam niet voor niets gekregen. Maar liefst vijf rivieren – de Maas, Waal, Linge, Lek en Nederrijn – slingeren door het gebied heen. Met alle activiteiten die er te doen zijn in, op en rond het water is Rivierenland echt een walhalla voor waterratten.

Waterparadijs

Het Eiland van Maurik bij Maurik is een waterparadijs voor jong en oud. Het gebied is ooit ontstaan door zandwinning voor de nabijgelegen steenfabrieken. Je kunt er zwemmen, zonnen, zeilen, waterskiën en vissen. Recreatiegebied De Zandmeren bij Kerkdriel ligt op een landtong midden in een grote waterplas. Door deze bijzondere locatie komen zowel watersporters als zonliefhebbers hier goed aan hun trekken. Het ultieme vakantiegevoel krijg je bij waterrecreatiegebied De Gouden Ham bij Appeltern. Maak hier een rondvaart op het luxueuze passagiersschip De Sluizer en geniet van de prachtige omgeving.

Een andere leuke manier om het water te verkennen is door een tochtje op één van de pontjes, voet- en fietsveren of autoveren. Grote kans namelijk dat je tijdens je wandeltocht, fietsroute of autoritje het water een keer moet oversteken. Rivierenland is een echt fietsgebied en heeft veel te bieden aan de recreatieve fietser. Vergeet niet om af en toe even uit te rusten bij één van de gezellige terrasjes en restaurants. Waar je ook komt, de inwoners heten je van harte welkom. Kijk hier voor de leukste fiets- en wandelroutes in Rivierenland.

Fietsen tussen de fruitgaarden
Fietsen tussen de fruitgaarden

Fruittuin van Nederland

De fruitboomgaarden in Rivierenland met hun fleurige bloesem en kleurig fruit zijn een lust voor het oog. Wist je dat ongeveer een derde van al het fruit in Nederland uit Rivierenland komt? Daarom wordt de regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Langs de weg vind je op veel plekken fruitstalletjes waar je kersen, appels en peren kunt proeven.

Appelgaard Culemborg
Appelgaard Culemborg

Strijk ook eens neer in een theetuin of bezoek een fruitbedrijf. De telers laten je graag kennismaken met het verhaal achter het fruit. Zin om zelf aan de slag te gaan? Bezoek dan een zelfpluktuin en pluk je eigen fruit. Verser dan dat krijg je het niet!

Slot Loevestein
Slot Loevestein© Marcel Köppen

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ook voor een lesje geschiedenis ben je in Rivierenland aan het goede adres. Hier ligt namelijk een deel van de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze unieke historische verdedigingslinie uit 1815 moest Nederland beschermen tegen invallen. Vandaag de dag vind je in Rivierenland nog veel overblijfselen van deze verdedigingslinie. Zo ook Slot Loevestein. Ontdek tijdens een bezoek aan het slot de rijke geschiedenis van dit middeleeuwse kasteel. Ken je bijvoorbeeld het verhaal van Hugo de Groot? Hij wist te ontsnappen aan zijn levenslange gevangenisstraf op Slot Loevestein door in een boekenkist te kruipen die vervolgens door een dienstmeisje het kasteel werd uitgebracht.

Op een steenworp afstand van Slot Loevestein, namelijk aan de overkant van de Waal, ligt Fort Vuren. Het fort was een strategische schakel in de lange keten van forten behorende bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig biedt Fort Vuren onderdak aan een bed & breakfast.

Ben je van plan om een dagje naar Rivierenland te komen? Kijk voor meer activiteiten, tips, adresjes om te overnachten en de beste restaurants op Rivierenland.nl.

Lees hier alle artikels van dit dossier.