© WIM KEMPENAERS

Rudi Audiens wil verbinden

Respect, dialoog, gedeelde waarden,... het is de rode draad in Rudi Audiens’ (65) leven. Als leraar biologie en fysica werd hij steeds vaker geconfronteerd met kritische vragen van gelovige leerlingen over wetenschappelijke thema’s. In plaats van autoritair stellingen te verkondigen, probeerde hij in dialoog te gaan.

In 35 jaar heeft hij veel zien veranderen. “Zowel het onderwijs als de schoolbevolking. Vandaag zitten er leerlingen van bijna 60 nationaliteiten met verschillende talen, sociale achtergronden en levensbeschouwingen op de schoolbanken.” Rudi ondervond dat wetenschap niet altijd spoorde met de religieuze opvattingen van zijn leerlingen. “In een pluralistische school waarin alle levensbeschouwingen worden aangeboden, kan het verwarrend zijn om de evolutietheorie uit te leggen aan iemand die net heeft gehoord dat alleen zijn God de ware schepper is. Met een groep leerkrachten wetenschappen en levensbeschouwing hebben we een dialoog rond levensbeschouwing, wetenschap en kunst opgezet: de Athena-syntax, intussen uitgegroeid tot een vzw. Met concrete projecten en kunst als bindmiddel brengen we moeilijk bespreekbare thema’s aan. De Mens is altijd al geboeid door religie, wetenschap en kunst. We willen bruggen bouwen. Ik vergelijk het met voetbalsupporters. De ene supportert voor Antwerp, de andere voor Beerschot, maar voetbal is de gemene deler. Je kan evolutie niet opdringen, maar door te duiden waarvoor wetenschap en levensbeschouwing staan, creëer je luisterbereidheid en dat is een enorme stap vooruit. We werken vakoverschrijdend. De leraar wetenschap bezoekt mee een moskee of kerk, de leraar levensbeschouwing gaat mee naar een tentoonstelling over evolutie. Samen organiseren we lezingen en projecten.”

“Het is een werk van lange adem, maar ik geloof dat het werkt. Verbondenheid rond gedeelde waarden is een manier om de polarisatie binnen de maatschappij af te blokken. Daaraan wil ik blijven meewerken, zolang ik kan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content