TELT MIJN FLEXI-JOBLOON MEE VOOR DE INKOMENSGRENS?

Als gepensioneerde (63 jaar) doe ik een flexi-job in de horeca. Omdat dit extra inkomen niet wordt belast, is dit voor mij een interessante manier om mijn pensioen aan te vullen. Maar telt dit inkomen mee om te bepalen of ik de inkomensgrens voor bijverdienen bereik?

Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en sommige werknemers die al vier vijfde werken in een hoofdactiviteit, tegen gunstige voorwaarden bijverdienen. Dit kon eerst enkel in de horeca en werd later uitgebreid tot de detailhandel. Wie bijklust in een flexi-job, betaalt op dat extra inkomen geen belastingen of sociale bijdragen.

Maar in Circulaire C 2018/C/23 van de fiscus staat duidelijk: ‘Dit inkomen wordt als beroepsinkomen beschouwd en hiermee wordt rekening gehouden bij het beoordelen van de grenzen van de toegelaten cumulatie’. Jouw extra inkomen telt dus mee. Gepensioneerden die geen 65 jaar zijn of geen 45 jaar hebben gewerkt bij aanvang van hun pensioen mogen niet onbegrensd bijverdienen. Vanaf 65 jaar kan dat wel. Voor een job in loondienst mag je maximaal 8.172 euro per jaar bijverdienen. Als je nog kinderen ten laste hebt is dat 12.258 euro. Hou je je niet aan die grens, dan kan de Federale Pensioendienst jouw pensioen verminderen of schorsen voor het jaar dat je te veel verdiende. Schorsen gebeurt als je het grensbedrag met meer dan 100% overschrijdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content