Verzekering? Babyzitje?
Stel: uw kleinkind voetbalt in uw tuin en breekt een ruit bij de buren. Of het krijgt een ongeval terwijl het plotseling de straat oversteekt. Wat nu?
Ben ik verzekerd als ik op mijn kleinkinderen pas?
“De beste manier om je als grootouder te beschermen, is het nemen van een familiale verzekering (Burgerlijke aansprakelijkheid privéleven)”, zegt An Declercq van de Gezinsbond. “Die dekt je aansprakelijkheid wanneer er door je eigen fout in de privésfeer lichamelijke of materiële schade wordt veroorzaakt aan derden. Ze vergoedt ook de schade die je kleinkinderen veroorzaken aan derden wanneer ze onder je toezicht staan.”
Het begrip “derden” is belangrijk! Lees de polis goed, want het kan best zijn dat u als familie en niet als derde beschouwd wordt. Als uw kleinkind schade bij u thuis veroorzaakt, zult u dan zelf voor de kosten opdraaien.
Ben ik als grootouder altijd aansprakelijk?
“Voor ouders bestaat er een wettelijk vermoeden van aansprakelijkheid, voor grootouders niet”, benadrukt An Declercq nog. “Met andere woorden: als je kleinkind schade veroorzaakt aan derden, zal de tegenpartij moeten aantonen dat jij een fout in het toezicht hebt gemaakt. Heb je geen fout gemaakt, dan moet jij de schade niet vergoeden. Er zijn ook gevallen waarin de ouders aansprakelijk blijven, zelfs wanneer hun kinderen bij de grootouders vertoeven. Een laatste mogelijkheid is een gedeelde aansprakelijkheid. In dat geval kunnen de familiale verzekeringen van ouders én grootouders elk een deel van de schade vergoeden.”
Wat als ik mijn kleinkind vervoer en een ongeval krijg?
Bent u in fout, dan dekt uw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering de lichamelijke en materiële schade van de inzittenden (niet van de be-stuurder!). Bent u niet in fout, dan wordt de schade vergoed door de verzekering van de tegenpartij. U mag maar zoveel kinderen vervoeren als uw auto officiële zitplaatsen telt. Voor kinderen kleiner dan 1,35m is een baby- of kinderzitje verplicht. Grotere kinderen moeten een veiligheidsgordel dragen (ook achterin). Is die er niet, dan moeten kinderen van 3 jaar en ouder (kleiner dan 1,35m) op een verhogingskussen zitten.
Veroorzaakt u schade aan derden terwijl u uw kleinkind met de fiets vervoert, dan vergoedt de familiale verzekering.
Welke arts? Welk ziekenhuis?
De ouders moeten u vertellen welke arts u mag bellen bij een noodgeval of welk ziekenhuis ze verkiezen. Woont u vrij ver van de ouders, dan kan het nuttig zijn uw eigen huisarts te melden dat uw kleinkinderen geregeld bij u verblijven. Eventueel kan uw huisarts het medische dossier van het kleinkind opvragen bij zijn collega-huisarts van het gezin. Zo kent hij de medische voorgeschiedenis van het kind.
Welke documenten hebben we nodig in het buitenland?
U hebt drie documenten nodig: de identiteitskaart (of andere identiteitspapieren) van het kleinkind, zijn siskaart én een toestemming van de ouders. “Met dit document kun je de verdenking van kinderontvoering uit-sluiten. Het best laat je de ouders een formulier Ouderlijke toestemming vakantie invullen en het registreren bij het gemeentebestuur.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier