Voordeliger, ook thuis

Uiteraard zijn we niet altijd op pad. Daarom tien extra tips om thuis te besparen.

Nogal wat mensen staan tegenwoordig om 10 uur ’s morgens (op zaterdag om 9 uur) te wachten tot de deuren van een Ikeawinkel opengaan. Ze kunnen er in het restaurant een volledig ontbijt nemen voor euro1 (euro1,25 mét een zachtgekookt eitje). “Voor die prijs kunnen we thuis geen ontbijt maken en we krijgen er nog sociaal contact met de andere bezoekers bij”, zeiden de habitués in de krant. Zo ver hoeft u natuurlijk niet te gaan om in uw dagelijks leven te besparen. Deze tien tips zijn zijn ook nuttig voor wie niet op een boogscheut van een Ikeawinkel woont.

1 Doe eens de moeite om in drie weken exact hetzelfde boodschappenlijstje aan te kopen in drie verschillende supermarkten of warenhuizen in een straal van maximaal 15 kilometer rond uw woning. Meteen zult u zien hoeveel u kunt besparen. Houd het lijstje desnoods beperkt, zolang het maar gaat om precies dezelfde boodschappen in dezelfde hoeveelheden.

2 Het gebruik van een tafelgrill is voordeliger dan het opwarmen van een ovengrill. Plan het gebruik van de oven zodanig dat u meerdere gerechten in één beurt kunt bakken (bijv. een gratin en een taart).

3 Bent u alleenstaand of met z’n tweeën, dan is het beter gerechten toch klaar te maken voor 4 of zelfs voor 6 personen en ze in te vriezen in één- of tweepersoons-porties. Op die manier moet u minder voedsel wegwerpen. Dat geldt zeker voor grote groenten als kolen of knolselderij. Maak er dan wel een gewoonte van om één dag in de week uit de diepvriezer te eten.

4 Eén derde van de wasbeurten wordt overbodig als we alleen volle trommels wassen. U bespaart per jaar zo’n euro80.

5 Zelfs in ons klimaat kunt u de energieverslindende droogkast bij zeker twee op de drie wasbeurten vervangen door een waslijn in de tuin of een rek.

6 Hebt u al spaarlampen geplaatst op alle plaatsen en in alle lichtmonturen waar het veilig kan en esthetisch verantwoord is?

7 Een koelkast gebruikt minder energie als u de achterzijde ten minste 10 cm van de muur af plaatst.

8 Leidingwater gebruiken lukt meestal even goed als flessenwater maar het is véél voordeliger.

9 Hebt u die vaatwasser echt nog nodig nu de kinderen de deur uit zijn? Of kunt u hem wat minder vaak gebruiken?

10 Het is te gek wat u allemaal kunt krijgen aan vrijkaarten, gratis monsters, voordeelbonnen en nog zoveel voordeeltjes meer. Neem bijv. de tijd om eens te surfen op de website www.allesgratis.net n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content