De romantische slotgracht. © James van Leuven / Kempens Landschap

Waar Rubens tot rust kwam

Ook in de 17de eeuw wist de beau monde waar het goed toeven was. Zo liet Rubens zijn oog vallen op Het Steen in Elewijt, een verborgen parel met een fascinerende geschiedenis en de blikvanger van een uitgestrekt domein. Rubens en zijn echtgenote Helène Fourment kochten het neorenaissancekasteel als buitenverblijf om er gasten te vermaken. De fraaie bijgebouwen, zoals de rentmeesterwoning en de orangerie, dateren van later.

Amper vijf jaar verbleef Rubens er, maar dat volstond om een mythe te creëren. Zoals het verhaal dat hij er, met zicht op de tuin, aan zijn monumentale portretten werkte in de rode ontvangstzaal. Klinkt mooi, maar heemkundigen konden achterhalen dat die zaal toen een stuk kleiner en schaars verlicht was. Dat de omgeving Rubens inspireerde tot beroemde landschapsschilderijen staat wel vast. Zo is het Steen onder meer vereeuwigd op een bekend doek in de Londense National Gallery.

Toen de nazaten van Rubens het kasteel van de hand deden, voerden opeenvolgende eigenaars kleine en grote ingrepen uit. Het pittoreske binnenplein was ooit het decor voor een drama. Een bord boven de rentmeesterwoning herinnert aan de executie van vier burgers tijdens WOI. Sinds kort is het 8 ha grote landgoed in handen van Toerisme Vlaanderen. Het kasteel met waardevolle interieurelementen is toe aan restauratie, maar in het park met romantische slotgracht en vijver kan je flaneren en de natuur observeren zoals de meester het zelf ooit deed.

Rubenskasteel, Steendreef, Elewijt. Park open van juni tot september. In de omgeving: bewegwijzerd Rubenswandelpad, 6 km. rubenskasteel.com, zemst.be/wandelingen-vvv-toerisme-zemst

Het Steen vanuit de lucht.
Het Steen vanuit de lucht.© James van Leuven / Kempens Landschap
Het kasteel wordt gerenoveerd, het park blijft intussen open.
Het kasteel wordt gerenoveerd, het park blijft intussen open.© James van Leuven / Kempens Landschap

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content