Wapen uw weerstand tegen de winter

Nee, vitamine C eten volstaat niet om de wintermicroben te verjagen. Er zijn andere manieren om uw weerstand te versterken: van homeopathie en gemmotherapie tot een eenvoudige wandeling in de openlucht.

Vitamines

Vitamines staan al een hele eeuw bekend als bijna-tovermiddeltjes die onze cellen helpen om zich beter tegen ziektekiemen te verweren. Verwen uzelf dus preventief met een dagelijkse cocktail van citrusvruchten en kiwi’s. Of met vitaminepillen, met een minimumdosis van 500 mg C per dag. Te laat voor preventie? Ook dan helpt een dosis vitamine C (1 g per dag voor een volwassene) om de symptomen te verzachten en de genezing te versnellen, al moeten we hieraan toevoegen dat deze werking nooit wetenschappelijk bewezen werd. Vooral rokers kunnen een vitaminekuur goed gebruiken, want elke sigaret verbruikt 15 mg vitamine C. Voor mensen met nierstenen of maagproblemen wordt het afgeraden.

Sporenelementen

De beste sporenelementen (ook oligo-elementen genoemd) om het immuunsysteem een steuntje te geven? De trio’s koper-goud-zilver en selenium-mangaan-koper (ev. afwisselend gebruikt), elke winter gedurende twee maanden, tweemaal per dag. Deze producten zijn in de apotheek verkrijgbaar in de vorm van pilletjes of drinkampullen.

Homeopathie

Omdat de traditionele geneeskunde geen echte preventieve middelen tegen verkoudheid kent, nemen vele mensen hun toevlucht tot de homeopathie, een zachte geneeskunde zonder nevenwerkingen. De korreltjes helpen tegen verkoudheid en geven u meer kans om aan het influenzavirus te ontsnappen of, als dat niet lukt, de genezing te versnellen. Om hun werking niet te belemmeren, neemt u ze twintig minuten voor de maaltijd en gebruikt u vooraf geen producten die munt bevatten (snoep, tandpasta, thee...). Voor persoonlijke voorschriften maakt u een afspraak met een gespecialiseerde dokter, over meer algemene middeltjes weet uw apotheker raad. Zo kunt u vanaf de eerst symptomen van een verkoudheid, of tijdens een epidemie, Oscillococcinum 200 nemen, 2 tot 3 doses per dag, met een interval van 6 uur. Tegen een neusverkoudheid: Allium cepa en Nux vomica, 6 CH om de 4 uur, tot tienmaal per dag. Een griepje? Aconitum en Gelsemium, 5 CH om de twee uur.

Echinacea en ginseng

Echinacea wordt gebruikt in de vorm van een tinctuur (1/2 theelepeltje, 3 maal per dag). De smaak is echter beter in tabletjes, siroop of als kruidenthee (giet kokend water op 1/2 theelepeltje gedroogde en gemalen plant). Ginseng heeft eveneens een goede (en door de wetenschap erkende) reputatie als middel tegen verkoudheid. U moet dan wel een product gebruiken met een voldoende hoge dosis actieve stoffen. Wilt u zekerheid, dan koopt u uw ginseng het best bij de apotheker.

Lucht

Uitgedroogde slijmvliezen (door de verwarming, roken, allergieën enz.) zijn kwetsbaar en openen de weg voor ziektekiemen. Om dat te voorkomen, moet u de woning (en vooral de slaapkamer) goed verluchten, minstens twintig minuten per dag. Als u zich thuis opsluit, met alle vensters dicht, zullen de kiemen zich vermenigvuldigen en neemt hun concentratie in huis toe. De temperatuur in de slaapkamer mag niet boven de 18 tot 20°C komen. Kou? Leg een extra deken op bed...

Warmte

“Trek toch een sjaal aan”, “Ga niet met nat haar naar buiten”, “Trek die natte schoenen uit”... Nee, virussen planten zich niet voort via het hoofd of de natte sokken. Maar als het lichaam tegen de kou moet vechten, biedt het minder weerwerk tegen ziektekiemen.

Snuiten

Eigenlijk zou snuiten op school moeten worden aangeleerd! Zo verwijdert u ziektekiemen en maakt u de buis van Eustachius vrij, zodat het oor verlucht en gedraineerd wordt en de kans op een oorontsteking afneemt. Om niet (opnieuw) besmet te worden, gebruikt u liever geen stoffen zakdoeken, die echte microbennesten zijn. Papieren wegwerpzakdoekjes zijn veel hygiënischer.

Vocht

Installeer een halfuur voor u naar bed gaat een luchtbevochtiger in de slaapkamer. Dat voorkomt het uitdrogen van de slijmvliezen en hinderlijke hoest. Niets belet u om er een paar druppels citroenolie aan toe te voegen (zuivert de lucht) of eucalyptus (bestrijdt de symptomen van verkoudheid).

Let op: u moet de bevochtiger regelmatig leegmaken en afwassen, want anders wordt hij een kweekplaats van bacteriën! Vindt u een luchtbevochtiger te duur? Een gelijkaardig effect kunt u bereiken met een snelkookpan: laat er water met de etherische olie in koken en open het ventiel in de afgesloten kamer.

Massages

Masseer uw borstkas en ruggengraat (of laat hem masseren!) met twee druppels etherische olie van eucalyptus radiata + 6 druppels etherische olie van ravintsara + 2 druppels etherische olie van niaouli (kajapoet), opgelost in zoete amandelolie. En druppel ’s nachts wat etherische eucalyptusolie in een bevochtiger, op een zakdoek of uw kussen.

Kruidenthee

Om de spierpijn bij griep te verlichten (veroorzaakt door virussen die zich in de spieren nestelen) drinkt u een thee van pepermunt, vlierbloesem en duizendblad. Giet een kop kokend water op een of twee theelepels van de gedroogde planten (kruidenwinkel, apotheek...) Laat het brouwsel een minuut of tien trekken en drink het warm op, eventueel gezoet met honing. Het drankje bevat een heleboel vitamines die uw verkoudheid bestrijden (A, B, C, D, E en K).

Gemmotherapie

Gemmotherapie, een piepjonge zachte geneeskunde, werkt met knoppen en jonge scheuten van bomen. Deze remedies zijn altijd sterk geconcentreerd, want de knop bevat alle werkstoffen van de toekomstige plant. De boom zorgt bovendien voor vitamines, mineralen en sporenelementen. Om een griep te behandelen, raadt men extract van zwarte bes of els aan (5 tot 15 druppels per dag, op de tong, niet voor of na de maaltijd). Deze middelen zonder nevenwerkingen zijn te koop in de kruiden- en de natuurwinkel.

Vaccinatie

Een eenvoudige oplossing om aan griep te ontsnappen: laat u vaccineren. Griep blijft synoniem met veel ellende en het is geen banale ziekte, want ze kan ernstige en zelfs dodelijke complicaties veroorzaken. Ze wordt veroorzaakt door twee virussen van het influenzatype, A en B, slaat toe tussen oktober en maart, als het vochtig en niet te koud weer is (5 tot 6°C). De symptomen zijn makkelijk te herkennen: hoge koorts (40°C), spierpijn en een totaal onvermogen om uit bed te komen. De verschijnselen treden bruusk op, binnen de 24 uur na de besmetting. Wie moet zich hiertegen laten vaccineren? Iedereen die de 65 jaar gepasseerd is, mensen die in groep leven, aan chronische aandoeningen lijden, een ondermijnde weerstand hebben, verplegend personeel... En iedereen die aan de ziekte wil ontsnappen of geen mensen met een verzwakte weerstand in zijn omgeving wil besmetten! De enige contra-indicatie is een allergie voor eieren, maar die is zeldzaam. In principe bent u ongeveer tien dagen na de injectie veilig, en dat blijft u tot in de lente. De vaccinatie moet wel elk jaar herhaald worden.

Voldoende slaap

Waarom heeft de mens slaap nodig? Het is een vraag die tijdens internationale geneeskundige congressen keer op keer wordt gesteld en waarop nog altijd geen afdoend antwoord is gegeven. De specialisten weten echter wel dat chronisch slaapgebrek ernstige gevolgen voor de gezondheid heeft. Slaperig zijn maakt agressief, tast de reflexen aan en vermindert de immuniteit. Maar let op: slaapgebrek is niet hetzelfde als ’s nachts af en toe wakker worden of moeilijk kunnen inslapen! De duur van een gezonde slaap varieert van 4,5 tot 9 uur! Om slaapstoornissen te ontdekken, baseert men zich op de kwaliteit van de wakende toestand: wie zich overdag niet vermoeid of slaperig voelt en geen stoornissen vertoont, lijdt niet aan een slaapstoornis!

Maskertjes

Virussen die ziekten van de luchtwegen veroorzaken, worden van de ene mens naar de andere overgebracht via minuscule druppeltjes tijdens het praten, niezen of ademen. Iemand met een verkoudheid kan met één keer niezen tot vijf mensen in zijn omgeving besmetten. Om geen bron van infecties te zijn, moet u vaak de handen wassen, of het voorbeeld van de Japanners volgen en een masker over neus en mond dragen.

Tandvlees

De gezondheid van de tanden en het algemene welzijn houden nauw verband met elkaar. Paradontale ziekten (aandoeningen van het tandvlees) zouden zelfs vroegtijdige bevallingen kunnen veroorzaken, hart- en vaatziekten en een verzwakte immuniteit. Het verband is nog niet helemaal duidelijk, maar men vermoedt dat een te sterke woekering van bacteriën in de mond meer algemene ziekten veroorzaakt. Om uw tandvlees gezond te houden, gaat er niets boven tanden poetsen (tweemaal per dag, een drietal minuten), en het jaarlijkse bezoek aan de tandarts om tandsteen te laten verwijderen en de tanden te laten polijsten. Het preventieve nut van die behandelingen is belangrijker dan het esthetische. Ze verwijdert immers tandplak in de vorm van tandsteen en dat is de belangrijkste voedingsbodem voor bacteriën.

Vergeet bovendien niet om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel te kopen (dat mag zelfs vaker). En als u in de winter ziek geweest bent, moet u systematisch uw borstel vervangen... Kiemen houden immers van vochtige, warme omgevingen. Ze nestelen zich tussen de haartjes van de tandenborstel en kunnen verkoudheid, bronchitis of keelontstekingen veroorzaken.

Schone gsm’s

De gsm is een van de weinige toestellen die we overal meenemen en die we dicht bij onze mond en ons oor gebruiken. Maar wie maakt zijn gsm regelmatig schoon? Volgens een Amerikaanse enquête leven op een gsm meer dan... 20 000 bacteriën per vierkante centimeter! Door uw toestel geregeld met een vochtig doekje schoon te vegen en het daarna goed af te drogen, schakelt u al een heleboel kiemen uit. Leen uw gsm of telefoon niet uit aan mensen die verkouden zijn.

Ook goed om te weten: het toetsenbord van een computer bevat meer microben dan een toiletbril!

Sauna

Naar de sauna? Ja, op voorwaarde dat u het op de correcte manier doet: afwisselend 10 minuten in de hitte en een koude (liefst ijskoude) douche die de bloedsomloop stimuleert. De Scandinaviërs zweren bij hun sauna om de virussen op de vlucht te drijven. Zij gaan nog een stapje verder: na het zweten nemen ze een duik in de sneeuw.

Acupunctuur

Zoals andere Chinese geneeswijzen, ziet de acupunctuur het lichaam als de ontmoetingsplaats van twee tegengestelde en aanvullende vormen van energie: yin (de vrouwelijke kracht) en yang (de mannelijke kracht). De eerste is rustig, passief, koel en vochtig. De tweede is agressief en prikkelend en staat voor warmte en licht. Een verstoring van het evenwicht tussen yin en yang veroorzaakt allerlei ziekten. Acupunctuur identificeert en verbetert dat verstoorde evenwicht, door op de juiste plaatsen naalden aan te brengen die de energie weer normaal langs de meridianen (virtuele lijnen) doen stromen. De prikkeling van de punten heeft ook een invloed op het immuunsysteem, de hormonen en het zenuwstelsel. Ze maakt onder meer endorfines vrij, hormonen die de pijn verzachten en een natuurlijke euforie scheppen.

Acupunctuur is de kampioen van de zuiverende behandelingen! De naalden reinigen de lever en de nieren, organen die als echte zuiveringsstations van het lichaam werken. Een enkele sessie volstaat al om toxines te verwijderen en de weerstand tegen externe agressie te vergroten. In Azië vinden ze dat overigens heel normaal: volgens de overlevering betaal je er de dokter alleen als je gezond bent. Word je ziek, dan betekent dit immers dat de dokter zijn preventiewerk niet goed heeft gedaan...

Probiotica

Ze hebben de kleur van yoghurt, de aanblik van yoghurt, vaak ook de smaak van yoghurt en de voordelen van yoghurt. Maar op hun etiket zult u het woord yoghurt tevergeefs zoeken.

Gefermenteerde melk bevat bacteriën die een bijzondere smaak en textuur opleveren. De bekendste gefermenteerde melk is yoghurt. Een zuivelproduct mag de naam yoghurt alleen dragen als het een voldoende hoeveelheid van twee specifieke bacteriën bevat: de Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus thermophilus.

Andere variëteiten bevatten weer andere bacteriën: de probiotica, levende micro-organismen met een positieve invloed op de gezondheid. Zijn ze in voedingsopzicht beter dan de traditionele zuivelproducten? Sommige onderzoekers hebben hun nut tegen ontstekingen bewezen, andere beweren dan weer dat deze hoeders van de bacteriële flora dezelfde eigenschappen bezitten als de klassieke yoghurt. Deze producten bevatten hoe dan ook stoffen die ideaal zijn voor een evenwichtige dagelijkse voeding. Maar geneesmiddelen zijn het nooit...

De jacht op toxines

De grote bronnen van toxines en andere elementen die het immuunsysteem ondermijnen? Alcohol als u meer dan twee glazen per dag drinkt, maar ook koffie: meer dan 400 mg cafeïne (ongeveer vier koppen) per dag zorgt voor de productie van meer stresshormonen en het is bewezen dat herhaalde spanningen (fysieke én psychische) ons schild tegen infecties verzwakken. Een sigaret produceert per trekje 4000 gasdeeltjes, waarvan de meeste schadelijk zijn. Weer een goede reden om ermee te stoppen... n

Banaan

Een banaan per dag garandeert een goede toevoer van kalium, mineralen en tryptofaan of serotonine, het hormoon voor het goede humeur. Dat serotonine de microben op de vlucht doet slaan, daar zijn alle wetenschappers ter wereld het over eens!

Zink

Fijngehakt vers knoflook vormt een uitstekend schild tegen bacteriën. Zet ook geregeld oesters, weekdieren, schelpdieren, haring, biergist, paddenstoelen, tarwekiemen en gedroogde vruchten op het menu, want die zijn allemaal erg rijk aan zink, dat de goede werking van ons immuunsysteem verzekert.

Wandelingen

Een tip voor een winter zonder problemen? Elke dag een ommetje in de tuin, in het bos of rond het pleintje. De dagelijkse wandeling is een kostbare en goedkope bron van zuurstof: bomen en planten produceren er elke dag liters van. Zuurstof, gecombineerd met de negatieve ionen die in de natuur voorkomen, bevordert de zuurstofvoorziening van de weefsels en helpt tegen stress. De antioxidante werking van negatieve ionen versterkt de slijmvliezen van het ademhalingsstelsel en stimuleert de lokale weerstand. Negatieve ionen zijn rijkelijk aanwezig in het bos (planten nemen koolzuur op en stoten geïoniseerde zuurstof uit), in de bergen, aan zee of in de omgeving van een natuurlijke bron.

Recepten uit de oude doos

Giet enkele druppels menthol, essentie van pepermunt en eucalyptus in een

kom met heet water. Houd uw hoofd boven de kom, bedek het met een handdoek en adem vijf minuten diep in, met gesloten ogen. Een prima middel om een verstopte neus en een pijnlijke keel tijdelijk te verlichten!

Vis- en teunisbloemolie

De combinatie van meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3) en vitamine E stimuleert de productie van interleukine 2, dat kankercellen maar ook virussen bestrijdt. De juiste dosis: 4 capsules vis- en teunisbloemolie met een vitaminecomplex (eenmaal per dag).

Michèle Rager

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content