Johan Adriaens, Estate Planner © G.F.

Wat is de beste manier om iets bij te verdienen?

Ik werk vier vijfde. Mijn werkgever kan me onmogelijk een voltijds contract geven. Toch zou ik graag nog iets bijverdienen. Kan ik in een flexi-job stappen? Is dat hetzelfde als onbelast bijverdienen? En levert mij dat extra pensioen op?

Het systeem van flexi-jobs is niet hetzelfde als onbelast bijverdienen of plussen. Sinds 15 juli 2018 mag je 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen. Je kan dit doen bij een vereniging, een particulier of via een deelplatform. Maar niet bij een werkgever. In de horeca of de detailhandel kan je wel aan de slag in een flexi-job, maar dat kan dan weer niet bij een particulier of vereniging. Bij een flexi-job staat er geen limiet op wat je mag verdienen. Voor beide systemen geldt dat je als werknemer minstens vier vijfde aan de slag moet zijn.

Maar voor je pensioen is er wel degelijk een verschil: klus je onbelast bij in een vereniging, bij een particulier of via een deelplatform, dan bouw je daarmee geen pensioenrechten op. Dat doe je wel als je een flexi-job uitvoert, ook al betaal je zelf geen sociale bijdragen of belastingen.

Juridische service, exclusief voor abonnees

Je wil een eerste advies over:

werk en pensioen, huren en wonen, erven en schenken, successierechten, echtscheiding, sociale zaken, consumentenbelangen

Contacteer onze Juriservice!

TELEFONISCH. Hou je Plus-Clubkaart klaar en bel 0900 100 08. Elke vrijdagmiddag van 16 tot 18 uur zoekt Roodhooft-Allaerts Advocaten een antwoord op je vraag.

Je betaalt 0,15 euro per 20 seconden.

LET OP! Proximus verbreekt automatisch de verbinding na 10 minuten.

SCHRIFTELIJK. Voor een schriftelijk antwoord (binnen de zes weken) op één juridische vraag, stort je 30 euro op IBAN-rekening BE16 2100 4520 4274 met de vermelding Juridische vraag. Stuur je vraag + betalingsbewijs naar: Plus Magazine – Juriservice, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel.

Je brief kan worden geselecteerd voor publicatie, maar je naam wordt niet bekendgemaakt.

Jan Roodhooft, advocaat
Jan Roodhooft, advocaat© BENNY DE GROVE
Benoît Malevé, advocaat
Benoît Malevé, advocaat© BENNY DE GROVE
Gauthier Polet, advocaat
Gauthier Polet, advocaat© BENNY DE GROVE
Marie-France Lefebvre, advocaat
Marie-France Lefebvre, advocaat© BENNY DE GROVE
Wat is de beste manier om iets bij te verdienen?
© GETTY IMAGES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content