© FOTO'S ISOPIX

Wijting met witte wijn, prei en bloemetjes van gele wortel en knolselder

Onze zuiderburen krijgen er geen genoeg van, maar bij ons gaat hij amper over de toonbank. Hoog tijd om de zachte witte wijting uit te roepen tot vis van het jaar 2019. Lekkere recepten doen de rest.

(Voor 4 personen)

4 mooie wijtingfilets op vel, 2 jonge uitjes, 50 cl droge witte wijn, 1 steranijs, 1 teentje look, 1 kruidnagel, 6 peperkorrels, 1 laurierblad, 2 takjes tijm, 1 bussel jonge prei, 2 grote gele wortelen, een kwart knolselder.

1 Leg de wijtingfilets naast mekaar op het vel in een diepe schaal.

2 Pel de uien en snij ze in ringen.

3 Giet de wijn in een kookpot.

4 Voeg de uiringen, de steranijs, de gepelde en geplette look, de kruidnagel, de peperkorrels, de laurier en de tijm toe. Breng aan de kook. Laat vijf minuten koken en giet de marinade over de wijtingfilets tot ze helemaal onder staan. Zet opzij tot de marinade helemaal is afgekoeld.

5 Maak intussen de prei schoon en snij in ringetjes. Schil de wortelen en de knolselder, snij ze in dikke plakken en gebruik een uitsteker in de vorm van een bloem om ze uit te snijden.

6 Doe de groentebloemen in een stoommandje, zet het bovenop een kookpot met heet water, zet er een deksel op en laat 30 minuten stomen.

7 Verdeel de wijtingfilets over diepe borden. Voeg de groenten toe en overgiet rijkelijk met het koude marinadevocht. Dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content