Windows 8

Microsoft hoopt zijn achterstand op de iPad en de Android-tablets in te lopen met het enige besturingssysteem dat zowel op een tablet met aanraakscherm als op een klassieke pc werkt.

Start is dood, leve Start

Vergeet uw gewoonten: de startknop die al sinds Windows 95 toegang geeft tot het configuratiescherm, is niet meer. Hij is vervangen door een startscherm vol kleurige blokjes (zie illustratie hierboven). De aanraakgevoelige tegels, niet te verwarren met de pictogrammen van Apple en Android, leiden naar alle toepassingen.

Kunt u het oude Windows niet missen? Geen probleem: u kunt er altijd naar terugkeren via de Desktoptegel die een klassiek Bureaublad opent. Zelfs het configuratiescherm is niet echt weg: het zit een beetje verstopt, maar u kunt het makkelijk oproepen met de toetsencombinatie Windowstoets + X. U kunt zelfs apps downloaden die de oude Startknop terugbrengen. Maar dat is een beetje vals spelen.

Afbeeldingswachtwoord

Meer dan een veilige gadget is het niet maar in plaats van een versleuteld wachtwoord kunt u een afbeeldingswachtwoord gebruiken: een foto waarop u bepaalde punten moet aanraken die u zelf hebt gekozen.

In-Ter-Ac-Tief!

Op het startscherm ziet u geen pictogrammen zoals op een smartphone of tablet, maar tegels die zich voortdurend aanpassen. Een melding op Facebook, een mail die binnenkomt of een nieuw contact, doet de weergave van de tegel in reële tijd veranderen, wat de interface een dynamische aanblik geeft. Geen enkel ander mobiel besturingssysteem biedt zo een goede integratie tussen pc, tablet en telefoon, maar het is wel even wennen.

Twee apps of niets

Een andere originaliteit: de aanraak-interface van Windows 8 kan twee actieve toepassingen tegelijk op het scherm tonen. Ook dat is een primeur voor tablets. Bij de klassieke interface blijft het aantal open programma’s onbeperkt (uiteraard afhankelijk van de omvang van het RAM-geheugen).

Een open universum

Microsoft blijft een standaard aan-sluittechniek gebruiken: USB, HDMI, SD, enz. U hoeft dus niet via het internet of een virtuele harde schijf in de Cloud te passeren om foto’s of bestanden uit te wisselen.

ARM komt Intel gezelschap houden

Bij de chips wordt het allemaal wat ingewikkelder. Na 30 jaar opent het gesloten wereldje van de x86-chips (Intel en AMD) zich voor de ARM-processors, die met hun lage stroomverbruik hun sporen hebben verdiend in smartphones en tablets. Het nieuwe besturingssysteem heeft een speciale versie voor ARM-chips: Windows RT. De processor is op aanraakschermen gericht en dus zal het toestel (meestal een tablet) GEEN oudere Windows-software meer kunnen gebruiken. De enige uitzondering: Windows RT wordt geleverd met het traditionele Office-kantoorpakket (Word, Excel, enz.) waar u dan genoegen mee moet nemen. Als u specifieke software gebruikt (om te tekenen, uw financiën te beheren, muziek te maken...) blijft u beter in de wereld van Intel. Het grote voordeel van de ARM-chips is hun grote autonome en hun vliegensvlugge start – zo snel als een smartphone.

Windows Store

Met enige achterstand op zijn concurrenten opent Windows zijn eigen online winkel waar u moderne apps kunt downloaden. Modern betekent dat ze aangepast zijn aan de wereld van het aanraakscherm. Alle apps zijn door Microsoft goedgekeurd.

Skype by Microsoft

Skype, de software voor videobellen, is door Microsoft overgenomen en doet een opgemerkte intrede in Windows 8 en Windows Phone. De Skypetegel toont in reële tijd de online contacten en de ontvangen en gemiste oproepen. Het gratis bellen via wifi krijgt weer de wind in de zeilen.

En wat als het systeem vastloopt?

Bij een ernstige systeemfout hebt u voortaan de keuze tussen twee mogelijkheden: Refresh en Reset. De eerste optie slaat de parameters en de persoonlijke gegevens van de gebruiker op een deel van de schijf op alvorens een schone kopie van het besturingssysteem te installeren. De apps van de nieuwe generatie blijven dan bewaard, maar de traditionele programma’s niet. De tweede mogelijk-heid, Reset, komt overeen met dezelfde functie in Windows 7: het OS wordt opnieuw geïnstalleerd en alle gegevens gaan verloren.

Phone 8

Nog geen week na Windows 8 kwam Phone 8 op de markt, de jongste versie van het mobiele besturingssysteem van Microsoft. De interface van Phone 8 (Metro) ligt trouwens aan de basis van Windows 8. De twee interfaces lijken sterk op elkaar en hun integratie is geslaagd. De telefoons zijn jammer genoeg nog duur, maar de prijzen zijn aan het dalen.

Wat kost Windows 8?

Minder dan de vorige versies, op voorwaarde dat u voor 31 januari 2013 koopt.

Draait uw pc op Windows 7 (of Vista)? Goed nieuws: Windows 8 stelt minder hoge eisen aan de hardware. Uw computer is dus geschikt voor het nieuwe besturingssysteem. Tot 31 januari kunt u Windows 8 downloaden voor de promotieprijs van € 29,99 (www.windows.be). In diezelfde periode kost de dvd met Windows 8 in de winkel € 59,99. En als u tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 een pc met Windows 7 hebt gekocht, kost de upgrade u slechts € 14,99 (www.windowsupgradeoffer.com).

Een tip voor fervente gamers: wacht enkele maanden voor u naar Win8 overstapt tot de ontwikkelaars hun games hebben aangepast.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content