Maisons du Monde

Woontrends 2020

Natuurlijke materialen, handmade voorwerpen, zachte pasteltinten en dito rondingen. De interieurtrends 2020 zijn de perfecte afspiegeling van de rust waar we zo naar verlangen.

PUUR NATUUR

De lente haalt de natuur uit zijn winterslaap en geeft weer zin om het huis herin te richten. Die natuur palmt, net als vorig jaar, weer volop ons interieur in. Zoek het dus niet te ver: rotan, tenen, riet en vlechtwerk zijn alomtegenwoordig. Geen interieurwinkel, geen voorwerp dat eraan ontsnapt. Meubelen, decoratie, verlichting, ze moeten er allemaal aan geloven. Materialen recht uit de natuur veroveren elke hoek van de kamer, tot de tuin toe. Enkele jaren terug werden ze nog als oubollig afgedaan, wat maakt hen dan nu zo succesvol? Ze hebben iets geruststellend. Ze geven onze hang naar de natuur, naar eenvoud en naar vaste waarden vorm, onze hang naar een tijd waarin alles trager ging en we niet veel nodig hadden om gelukkig te zijn. In datzelfde rijtje hoort ook de zetel in vlechtwerk thuis, comfortabel zitplezier zonder complexen, down-to-earth en terug naar onze roots.

Bloomingville
Bloomingville

HANDMADE, OF ZO LIJKT HET TOCH

Deze onweerlegbare logica trekt een resem trends van weleer op gang. Porselein, klei en keramiek bevolken weer onze etagères en sieren onze tafels. Hoe matter en ruwer het vaatwerk, hoe beter. Onvolmaakte vormen bezorgen het een doorleefd handmade kantje. Gedroogde bloemen, kurken bloempotten en onderleggers, wandtapijten, plaids in grove wol, gehaakte kussens en plantjes in macraméhangers: de jaren 60 en 70 zijn weer helemaal terug. Nog nooit was het verleden zo nadrukkelijk aanwezig, evenmin als de wil om het te doen heropleven. We stappen zonder aarzelen de kringloopwinkel binnen op zoek naar een vintage voorwerp dat deze vervlogen tijden oproept. We schuren, schilderen, recycleren, upcyclen en zetten de dingen naar onze hand. ‘Ik heb het op de kop getikt op een rommelmarkt’ en ‘Ik heb het zelf gemaakt’, zijn weer bon ton in 2020.

H&M Home
H&M Home

SCANDINAVISCH & PASTEL

Over kleur wordt deze keer niet gediscussieerd: het is pastel en daarmee basta. Watergroen, teder roze, lichtblauw. En wit, maar niet te: met een grijze, parelmoeren, zachtroze of ecru schijn. Kleuren dus die een oneindige zachtheid oproepen: witte wolken aan een blauwe hemel, kabbelend water, het gras onder onze voeten. Een terugkeer naar de bron, waar de Scandinavische manier van leven al jaren voor staat. En die in 2020 met scandicraft een tweede jeugd krijgt. Scandi... wat? Niets wereldschokkends eigenlijk, alleen wat minder puur. Met een toets van arts & crafts, een tikkeltje artisanale fantasie, voorwerpen gespot op een brocante of meegebracht van een reis. Iets minder noords, wat meer authentiek. Kortom: wat meer van jezelf.

Maisons du Monde
Maisons du Monde

RUSTGEVENDE RONDINGEN

Is het je ook opgevallen? Alles is rond: de poef, de spiegel, de rekjes aan de muur, de sofa, de vaasjes, de kussens, de bijzettafeltjes. Breng tederheid in deze brutale wereld, lijken deze organisch gevormde basisstukken ons toe te fluisteren. De ronde rugleuning, de kuipvormige zitting staan klaar om ons te omarmen. Ze doen denken aan de zachte rondingen van de buik die ons lang geleden heeft gedragen. Allerlei tinten zacht fluweel vervolledigen het geheel. En zo zijn we weer bij af, bij rustgevende materialen en vormen.

BINNENSTEBUITEN

Vandaag kan je niet over wonen praten, zonder de tuin erbij te betrekken, als verlengstuk van je interieur. Meer nog: als doorslag je van wat zich binnen afspeelt. Aangevuld met hortensia’s en buxus in grote terracottapotten, als je kiest voor klassiek. Grafisch en strak, met siergrassen in kiezelstroken, als je houdt van hedendaags. Met vierkante perken, op zijn Frans. Of very British: verwilderd, maar beheersbaar. De tuin is een afspiegeling van ons huis en onze manier van leven. Het meubilair, met zorg gekozen, versterkt dat beeld. Meer zelfs: de lijn tussen binnen en buiten vervaagt. Vandaag is de tuin meer dan ooit een ruimte waar wordt geleefd.

BLAUWGROENE JUNGLE

In deze zee van zachte tinten, weten twee temperamentvolle kleuren zich staande te houden: blauw en groen. Classic blue, door Pantone gekozen tot kleur van het jaar, gaat het gevecht aan met smaragdgroen en creëert een dynamische sfeer van gebladerte, die kenmerkend is voor de urban-jungletrend. Het exotisme is verre van dood en gaat perfect samen met vergulde en koperen accessoires, die het glans geven. Ook zwart is in zijn nopjes in dit groene decor en zorgt voor een industrieel kantje.

Multicultureel

In deze reis rond de wereld in kleuren en stijlen, meet 2020 zich een globetrotterslook aan. Ons interieur leest als een reisdagboek, waar Azië en Afrika mekaar vinden in voorwerpen die we hebben meegebracht van een vakantie of hebben weggeplukt uit een interieurzaak. We gaan volop voor waxstoffen, etnische accessoires, boeddha’s en Afrikaanse maskers, en laten stijlen en kleuren in elkaar overvloeien. De multiculturele woning.

Multifunctioneel

Ruimtes dienen niet langer één enkele functie. Nu telewerken toeneemt, schuift het bureau steeds vaker richting leefruimte op, springen we creatief om met opbergers, wordt bureaumateriaal almaar decoratiever. Ook onze groenere mobiliteit laat zich voelen in huis. De fiets siert de wand van de living, de elektrische step krijgt een volwaardige plek in de hal. Onze gewoonten veranderen, onze kijk op ons interieur ook.

J-Line
J-Line
Bloomingville
Bloomingville
Fermob
Fermob
Marie's Corner
Marie’s Corner
Primark
Primark
Casa
Casa
Maisons du Monde
Maisons du Monde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content