Dermatoloog dr. Nadine Pomarède, verbonden aan het Brusselse DermoMedicalCenter, geeft tips.

Zo hou je je huid fit

De menopauze heeft een impact op het grootste orgaan van je lichaam: je huid. Ze wordt droger, dunner, doffer en minder strak, en dat is volstrekt normaal. Maar niets verbiedt je om de natuur een handje te helpen.

Welke veranderingen ondergaat de huid rond de menopauze?

Nadine Pomarède: Je huid wordt droger, dunner en minder strak door het verlies aan collageen. Ze verliest ook haar glans en krijgt een minder homogene teint, waardoor zonnevlekken opduiken of zichtbaarder worden.

Wat kan je doen om die droge huid tegen te gaan?

Reinig je huid elke dag met milde verzorgingsproducten, die je huid niet aanvallen. Hydrateren is essentieel. Stem de producten die je gebruikt af op je huidtype: een serum en een crème met een lichte textuur als je huid niet al te droog is, een crème met een rijkere textuur als je een droge of gedehydrateerde huid hebt. Geef de voorkeur aan anti-agingbestanddelen zoals hyaluronzuur, peptiden en antioxidanten, vooral dan vitamine C. Een hydraterende lichaamsverzorging wordt een must vanaf de menopauze.

Voor welke behandeling kan je bij de dermatoloog terecht?

Om je huideigenschappen te verbeteren: je huid weer te doen stralen, je huidkorrel te verfijnen, pigmentvlekken te laten verwijderen... Je opteert best voor een complete verzorging – bijvoorbeeld een huidverjonging – die verschillende technieken combineert in één sessie: microneedling om de aanmaak van collageen te stimuleren, een oppervlakkige peeling voor een homogene teint en om je huidkorrel te verfijnen, ledtherapie om de celvernieuwing te bevorderen. Een optimaal resultaat bereik je na vier sessies, met telkens drie weken tussen. Bij een gedehydrateerde huid zorgen injecties met hyaluronzuur, vitaminen en peptiden voor een goed resultaat.

Hoe hou je de microbiota van je opperhuid intact?

Door lief te zijn voor je huid. Vermijd dus een te agressieve of onaangepaste reiniging en ga je huid niet elke dag met een scrub te lijf.

Zijn er tips om er fris uit te zien, ondanks de opvliegers?

Tijdens de menopauze treedt er meer roodheid op door flushes, maar ook couperose in een milde tot ernstige vorm. Die roodheid zorgt ervoor dat je huid minder glanst. Je kan ze laten behandelen met vasculaire lasertherapie. Vaak zijn drie tot vier sessies nodig, afhankelijk van de ernst van de roodheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content