© Getty Images/iStockphoto

Douane sluit 262 websites met namaak tijdens internationale operatie

De Belgische douane heeft in het kader van een internationale operatie 262 .be- en .eu-websites offline gehaald waarop namaakproducten werden aangeboden. Wereldwijd werden 20.520 dergelijke sites offline gehaald, zo meldt de federale overheidsdienst Financiën maandag.

Met zijn deelname aan de operatie “In Our Sites”, probeert de Belgische douane websites met een .be- of een .eu-adres zo betrouwbaar mogelijk te maken. “Met succes”, zo luidt het, “want de douane onderschept bijna geen namaak meer afkomstig van derde landen die verkocht werden op een .be- of .eu-site.”

De douane wijst er voorts op dat consumenten ook op sociale media waakzaam moeten zijn, want ook handelaars in namaak hebben de weg ernaar gevonden. “De aanbieder van namaak probeert daarbij een rechtstreeks en informeler contact te onderhouden met de consument”, klinkt het.

Een van de mogelijkheden om na te gaan of je op een betrouwbare site koopt, is de certificatie checken. Dat kan door op de site op zoek te gaan naar het logo van de certificerende organisatie. Als je daarop klikt, kom je op haar website, waar de betrouwbaarheid bevestigd wordt.

Partner Content