E-reader versus tablet met app

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Honderden boeken bij de hand in één licht apparaat, zegt het u iets? Dan is een e-reader misschien iets voor u. Of wilt u liever met het toestel dat u aanschaft ook nog andere dingen kunnen doen dan e-books lezen, dan kan een tablet met een ebookapp de oplossing zijn.

De e-reader, een bibliotheek van 200 gram

Eigenlijk is de e-reader een soort minicomputer. Met minder mogelijkheden, maar met een bijzondere eigenschap. Want terwijl andere beeldschermen licht uitstralen, reflecteert het scherm van de e-reader licht. Die techniek wordt e-ink (elektronische inkt) genoemd en zorgt voor rustig beeld dat doet denken aan papier. Dat betekent dat je in het donker een lamp aan moet doen om tekst op het scherm van een e-reader te kunnen lezen, tenzij je een e-reader hebt met ingebouwde achtergrondverlichting. Daar staat tegenover dat e-ink prima in de felle zon te lezen is, wat niet het geval is voor tabletschermen.

De e-reader is specifiek bedoeld voor het lezen van digitale tekst. Het grote voordeel? Je kunt er honderden boeken op meenemen zonder je een breuk te tillen. Een e-reader weegt 200 tot 250 gram, en is dus ook ­ideaal voor in de trein of op vakantie.

Het belangrijkste onderdeel van een e-reader is het scherm. Het formaat wordt diagonaal gemeten en weergegeven in inch (1 inch = 2,54 centimeter). De meeste schermen meten 6 inch (15 centimeter). Er zijn ook apparaten met een scherm van 9 inch of meer (rond de 20 centimeter).

Veel e-readers hebben het eerder genoemde e-ink-scherm. Andere typen hebben een lcd- of tft-scherm (thin-film transistor, een verbeterde versie van lcd), bekend van laptops en ­tablets. Deze zijn meestal goedkoper, maar als je veel leest, als je ogen snel moe worden of als je ook graag in de zon leest, is e-ink aan te raden.

E-ink-schermen zijn er bijna alleen in zwart-wit. Voor kleurenweergave, handig voor het lezen van strips, kranten, tijdschriften en boeken met veel foto’s, is een tablet met kleurenscherm interessanter

E-ink gebruikt alleen energie wanneer je een bladzijde ‘omslaat’. Daardoor kun je dagenlang toe met de accu. E-readers met lcd-schermen moet je dagelijks of vaker opladen.

Een minpunt van e-readers is dat ze niet allemaal op dezelfde manier werken. Het eerste systeem werd populair door de Kindle e-readers van Amazon. Deze e-readers hebben een ingebouwde app waarmee u de boeken die u bij Amazon koopt rechtstreeks op uw toestel kunt downloaden. Andere merken hebben dit intussen ook.

Maar toch zijn er ook nog heel wat e-readers waarbij u eerst het e-book op uw computer moet downloaden en het vervolgens via een USB-kabel die uw PC met uw e-reader verbindt, op uw e-reader overzet. Bij sommige toestellen kan dit ook via Wifi of bluetooth.

De prijen van een e-reader variëren van ongeveer ? 80 tot ? 180.

Tablets bieden meer

Als u uw tablet wilt gebruiken om e-books te lezen, dan kunt u kiezen uit een brede waaier aan apps waarmee u e-books kunt lezen. Enkele voorbeelden zijn: iBooks (voor Apple), Google Play Books (voor Android en Apple), Aldiko (voor Android), Bluefire Reader (voor Android en Apple), Kobo (voor Android en Apple), Kindle (voor Android en Apple)...

Tablets bieden door hun kleurenscherm meer mogelijkheden om kranten, tijdschriften, boeken met veel foto’s (bijv. reisgidsen) te lezen. Maar ze hebben ook nadelen. We zetten hieronder de voor- en nadelen van e-readers en tablets voor u op een rijtje.

E-reader

Tablet met app

Superlicht: 200 tot 250 gram

Lichter dan boeken, maar iets zwaarder dan tablet: 400 – 10000g

Gemakkelijk vast te houden bv. ook in bed

Iets zwaarder om langdurig vast te houden

Batterij gaat 10 dagen of langer mee

Kortere batterijduur

Lezen bij zon is mogelijk

Lezen bij zon is moeilijk

Lezen in het donker enkel indien achtergrondverlichting

Lezen in het donker mogelijk

Rustgevender voor de ogen

Vermoeiend voor de ogen

Beperkt tot 1 functie: boeken lezen

Mini-computer met tal van mogelijkheden

Niet elk model leest dezelfde bestanden

Voor elk bestand is wel een app te vinden

Scherm is kwetsbaar

Scherm is minder kwetsbaar

Zwart-wit scherm

Kleurscherm

Trager

Scherm reageert snel bij aanraking

Lagere kostprijs

Hogere kostprijs

Niet zo geschikt voor pdf’s, tijdschriften, rijk geïllustreerde boeken

Wel geschikt voor pdf’s, tijdschriften, rijk geïllustreerde boeken


E-reader versus tablet met app
© G.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content