© Getty Images/iStockphoto

Een televisie met de sound van een cinema

Het televisiescherm blijft groeien, maar het geluid lijkt niet te kunnen volgen. Zo geef je het een echte boost!

De nieuwe televisietoestellen hebben niet alleen een almaar betere beeldkwaliteit, ze worden ook steeds groter. Een 46 inch scherm (117 cm) is tegenwoordig echt niet meer uitzonderlijk. Sommige schermen naderen zelfs de 100 inch, bijna 2,5 meter! Verbazend is ook dat die spectaculaire groei gepaard gaat met een al even fenomenale slankheid. De platste modellen zijn amper één of twee centimeter dik. En de prototypes voorspellen dat we binnenkort in millimeters zullen tellen. Op naar de perfectie dus, ware het niet dat die slankheidskuur een negatieve impact heeft op een essentieel onderdeel van een goede film: het geluid.

Je hoeft geen akoestisch ingenieur te zijn om te begrijpen dat er een bepaald fysiek volume nodig is om een geluid te produceren dat zowel krachtig als zuiver klinkt. In de winkel luisteren we naar de argumenten van de verkoper, kijken we onze ogen uit op de details en de scherpte van het beeld, letten we op de prijs en op de grootte van het scherm... maar hebben we geen aandacht voor de kwaliteit en het vermogen van het geluid. Later, thuis, volgt vaak de ontgoocheling. Eerlijk is eerlijk: fabrikanten leggen heel wat fantasie aan de dag om het probleem op te lossen. De ingenieurs van Philips, Sony, Samsung en de rest werken zich uit de naad om de efficiëntste materialen en ontwerpen te bedenken, en de slimste software. Ze doen heel erg hun best. Maar dat is duidelijk niet genoeg.

De balk breekt door

Sinds enkele jaren zien we een nieuw soort product in de winkels van audiovisuele toestellen verschijnen: de geluidsbalk of soundbar. Geluidsbalken zijn speciaal ontworpen om het gebrek aan vermogen van de televisies met plat scherm te compenseren. Meestal hebben ze de vorm van een 10 tot 20cm hoog en breed blok, met een lengte die min of meer overeenkomt met die van het scherm. Sommige fabrikanten hebben zelfs gebogen modellen bedacht om de vorm van eveneens gebogen schermen te volgen. Alle balken bevatten verschillende luidsprekers. Ze worden meestal onder de televisie geplaatst en er met een kabel of draadloos op aangesloten.

De juiste prijs

De prijzen beginnen in de buurt van €100 en lopen voor de krachtigste modellen op tot ver boven de €2.000. De verschillen hebben niet alleen te maken met het merk maar ook met de materialen en de fabricage, het design, het technologische niveau, de verbindingsmogelijkheden, het vermogen en de aangeboden functies. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een laadstation voor de iPhone, andere beschikken over multiroom mogelijkheden of een subwoofer (eventueel als optie). Maar de grote trend van de afgelopen jaren is de geluidsbalk met surround sound ambities. Een verleidelijk idee. Volgens de makers kunnen deze modellen de akoestische omgeving van een bioscoopzaal creëren, met geluid dat van voor naar achter, van links naar rechts en omgekeerd beweegt.

Is dat realistisch? De Dimension van de Franse specialist Focal beweert van wel. Als je ernaar luistert, betrap je jezelf er soms op dat je achterom kijkt om de bron van het geluid te vinden, terwijl het echt wel uit de balk onder je televisie komt. Toch is er vandaag waarschijnlijk nog geen enkele geluidsbalk op de markt die echt dezelfde surround-kwaliteit geeft als een volwaardige 5.1 (vijf in de kamer verspreide luidsprekers en een subwoofer), 7.1 of nog grotere installatie. Een echte installatie veronderstelt natuurlijk snoeren in de woonkamer, kalibratie enz. Het is dus kiezen tussen gemak en kwaliteit. De geluidsbalk is in eerste instantie ontworpen om de povere klankkwaliteit van de nieuwe ultra platte televisies te compenseren, en dat doet hij meestal prima. Laten we er dan ook niet meer van vragen. De Dimension van Focal kost ongeveer €900 en kan als optie worden aangevuld met een subwoofer. Efficiënt maar niet goedkoop!

Partner Content