Grote bestanden comprimeren

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een bestand dat gecomprimeerd (gezipt) is, neemt minder plaats in en is gemakkelijker te downloaden of te verzenden. Met een zip-programma kunt u bestanden comprimeren en weer uitpakken.

Het aantal bestanden op onze computer groeit in een ijltempo: tekst, muziek, filmpjes, foto’s... De kwaliteit van al deze bestanden neemt ook voortdurend toe en dat heeft tot gevolg dat de bestanden ook steeds groter worden. Daardoor nemen ze meer plaats in op onze harde schijf, maar zijn ze ook veel zwaarder om door te mailen, binnen te halen van het internet (te downloaden) of van de ene computer op de andere over te zetten via een usb-stick bijvoorbeeld. Tenzij... we ze comprimeren of zippen zoals dat in het computerjargon wordt genoemd. Bij het zippen wordt een bestand verkleind zonder dat er enige informatie verloren gaat. Zodra het bestand weer uitgepakt is, is het volkomen identiek aan het origineel.

Een van de bekendste programma’s om dit te doen is WinZip. Van dit programma kunt u op www.winzip.com een gratis testversie voor 45 dagen downloaden.

Na het downloaden moet u het programma installeren op uw computer. Dat kan heel eenvoudig door de meegeleverde installatiewizard te volgen. U moet gewoon enkele malen op OK, Yes of Next klikken en tenslotte op ‘Finish’ en het programma staat klaar om te worden gebruikt.

Een bestand uitpakken of unzippen

Het lijkt misschien de omgekeerde wereld om eerst met het unzippen te beginnen, maar heel wat mensen maken voor het eerst kennis met zippen en unzippen door een bestand te ontvangen (via mail of internet) dat de extensie .zip heeft. Zo’n gecomprimeerd bestand kan niet meteen gelezen worden, het moet eerst worden uitgepakt (unzippen). En dat gaan we nu doen.

Ga eerst en vooral naar de plaats waar het gezipte bestand op uw computer staat en dubbelklik met de linkermuisknop op het bestand. WinZip wordt automatisch opgestart.

Op uw computerscherm verschijnt een venster met in het midden een lijst van alle bestanden die het gezipte bestand bevat. Dat kan er één zijn, maar ook een hele lijst van teksten, afbeeldingen enz. die samen gecomprimeerd werden.

Om alle bestanden uit te pakken, klikt u bovenaan op de knop ‘Extract’.

In het volgende scherm moet u aangeven waar u de uitgepakte bestanden wilt opslaan. Klik gewoon op de map waar u de bestanden in wilt opslaan en vervolgens rechts onderaan op ‘Extract’. WinZip pakt uw bestanden uit en slaat ze precies daar op waar u dat wenst. Zo eenvoudig is dat.

Zelf bestanden zippen of comprimeren

Indien u zelf erg grote bestanden hebt die u graag wil verkleinen om ze bijvoorbeeld naar iemand door te mailen, dan doet u er goed aan die eerst te comprimeren.

Ga naar het bestand dat u wilt comprimeren. Klik nu met de rechtermuisknop op het bestand in kwestie. Er opent een submenu waarop u WinZip kiest.

Zodra u met uw muisaanwijzer op WinZip staat, opent er rechts van het submenu, nog een submenuutje. Klik daar op Add to gevolgd door de naam van uw bestand, gevolgd door .zip. Wilt u dus het bestand familiestamboom.doc comprimeren dan zult u hier moeten klikken op Add to familiestamboom.zip. WinZip comprimeert uw bestand en plaatst het in dezelfde map maar nu met een figuurtje van een dossierkast tussen een bankschroef. Dit gezipte bestand kunt u gemakkelijk doormailen, op een geheugenstick plaatsen enz.

Net zo eenvoudig als u één bestand hebt gecomprimeerd, kunt u dat ook doen voor meerdere bestanden tegelijk. In dat geval gaat u naar de map waar deze bestanden samen staan. Staan ze nog niet samen op uw harde schijf, maak dan gemakshalve eerst een map aan waarin u ze allemaal samenbrengt.

Klik een eerste bestand aan dat u wilt comprimeren. Druk vervolgens de Control-toets (Ctrl-toets) in en houd deze ingedrukt terwijl u de andere bestanden aanklikt die u wilt comprimeren. Pas als dat gedaan is, laat u de Ctrl-toets weer los.

Klik nu met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde bestanden. In het submenu dat opent, kiest u ook nu voor WinZip. Eens uw muisaanwijzer op WinZip staat opent een tweede submenu. Ditmaal zal Add to niet gevolgd worden door de naam van een bestand, maar wel door de naam van de map waarin alle bestanden samen stonden, gevolgd door .zip. In deze map verschijnt nu het icoon van de gecomprimeerde bestanden. De werkwijze is dus zeer gelijkaardig als voor een bestand.

Zippen en meteen e-mailen

Wilt u een bestand enkel zippen om het door te mailen, dan kunt u die twee handelingen heel gemakkelijk combineren.

Selecteer zoals hierboven aangegeven het bestand of de bestanden die u wilt zippen en mailen. Klik met de rechtermuisknop op een geselecteerd bestand en ga naar WinZip.

Nu kiest u niet voor de Add to... zoals eerder, maar voor de optie Zip and E-mail gevolgd door de naam van het bestand of de map en daarna .zip.

Na het comprimeren verschijnt er nu automatisch een blanco e-mail met het gezipte bestand in bijlage. U moet nu enkel nog de bestemmeling van uw e-mail en eventueel uw bericht intypen en u kunt het bestand verzenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content