Overal online met Wifi

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Niet alleen thuis zit draadloos surfen in de lift. Op meer en meer plaatsen zoals luchthavens maar ook restaurants, shoppingcentra,... krijgt u, al dan niet gratis, toegang tot het wereldwijde web.

Om uw mailtjes te lezen, gratis of goedkoop te bellen via het internet, te surfen... hoeft u helemaal niet meer thuis achter uw bureau te zitten. Op meer en meer plaatsen vindt u zogenaamde hotspots, plaatsen waar u gebruik kunt maken van een draadloos netwerk om met uw laptop, pda of smartphone (indien die Wifi ondersteunen) online te gaan. Hoe Wifi technisch allemaal in elkaar zit kuntu lezen in het artikel ‘Draadloos surfen in alle veiligheid’.

Luchthavens, stations, benzinestations, hotels, restaurants, shoppingcentra, winkels,... op steeds meer plaatsen wordt met het hotspotlogo aangegeven dat u er draadloos het interenet op kunt. Het principe is in feite hetzelfde als dat van een draadloos netwerk bij u thuis.

Hotspot of hotzone

Een hotspot dekt in principe slechts een beperkte zone zoals de eerder genoemde plaatsen. Er bestaan echter ook draadloze netwerken die een gebied van veel grotere omvang dekken, bijvoorbeeld een volledige universiteitscampus of zelfs een volledige stad. In dat geval spreekt men van een hotzone. Meestal wordt daarbij meerdere Wifi-zenders met elkaar verbonden volgens een specifieke technologie zodat over een veel groter gebied toegang tot het internet kan gegarandeerd worden.

Betalen of niet

Afhankelijk van de provider worden deze netwerken gratis of tegen betaling ter beschikking gesteld. Betalen kan dan meestal ofwel per tijdseenheid met een prepaid-systeem of via een abonnement. Indien u thuis een breedbandabonnement hebt bij Belgacom of Telenet, dan is het gebruik van hotspots voordeliger en bij sommige formules zelfs gratis.

Belgacom

Belgacom hotspots vindt u onder meer in de Total-tankstations, winkels van de Fnac- en MediaMarkt-keten, Quick-fastfoodrestaurants,... De volledige lijst vindt u hier. Voor een Belgacom-hotspot in uw buurt kunt u ook bellen naar 1207.

In het Belgacom Internet Go-abonnement is 3 uur verbindingstijd via Belgacom Hotspot inbegrepen, met een Belgacom Internet Plus- of Belgacom Internet Boost-abonnement hebt u recht op 5 uur. Voorts zijn er voorafbetaalde kaarten (verkrijgbaar in de Hotspots zelf) waarmee u 1, 2 of 24 uur surftijd kunt kopen.

Telenet

Telenet hotspots vindt u bijvoorbeeld in de luchthaven, in treinstations, restaurants van de Carestel- en Lunch Garden-keten,... De volledige lijst vindt u hier.
Telefonisch kunt u terecht op het nummer 070 25 00 30.

Vanaf ? 5 kunt u een voucher of prepaidkaart kopen. Dat kan bij zowat elke Telenet Hotspot. Op elke voucher staat een login en een paswoord dat je toegang geeft tot het Telenet Hotspotnetwerk.
Met een kredietkaart kunt u toegang kopen die varieert van ? 20 voor 1 dag tot ? 350 voor 6 maanden.
Voor TurboNetklanten is een hotspotabonnement voor België en Luxemburg inbegrepen. ExpressNetklanten kunnen tegen betaling van ? 10 (incl. btw) een hotspotabonnement activeren. En ook niet-Telenetklanten kunnen een hotspotabonnement nemen.

Helemaal gratis meet Free-Hotspots.com

Op meer en meer plaatsen kunt u ook volledig gratis verbinding maken met het internet. Een bedrijf dat zulke gratis hotspots aanbiedt is het Ierse Free-Hotspots.com. De gratis hotspots van Free-Hotspots.com vindt u bijvoorbeeld in haast alle McDonald’s- en Exki- restaurants. Gratis hotspots zoeken, kunt u hier. Op deze website ziet u trouwens meteen in real time welke hotspots actief zijn en welke uit staan. Dat kan u een nodeloos bezoek besparen.

Ter plekke start u gewoon uw laptop, pda of smartphone. U gaat naar de lijst van draadloze netwerkverbindingen en vernieuwt deze lijst. Uit de lijst kiest u free-hotspot.com. U opent u browser en aanvaardt de gebruiksvoorwaarden en u kunt beginnen surfen, e-mailen...
Het enige wat er tegenover deze volledig gratis en snelle internettoegang staat, is dat u wat reclame te zien krijgt.

TIP: u bent in het buitenland en wil graag even uw mails checken of via VoIP even gratis met het thuisfront bellen? In de meeste steden overal ter wereld vindt u wel een McDonald’s waar u gratis gebruik kunt maken van de hotspot.

Kwaliteit van de verbinding

Hotspots leveren niet overal en niet altijd dezelfde snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding. Die hangt af van de gebruikte installatie, maar ook van de belasting van het netwerk op dat moment. Wanneer veel mensen gelijktijdig aangemeld zijn op het netwerk, gaat dat soms ten koste van de surfsnelheid.

TIP: vooralleer u naar een hotspot gaat, zorgt u er best voor dat de batterij van uw toestel volledig opgeladen is. Op de meeste hotspots vindt u geen stopcontact om uw toestel aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content