© Getty Images/iStockphoto

Populaire lees-apps voor digitale boeken

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Om een digitaal boek te lezen kun je gebruikmaken van een speciaal daarvoor ontwikkelde e-reader maar ook steeds meer tablets lenen zich perfect daartoe. Er zijn inmiddels ook een hele reeks apps beschikbaar waarmee je digitale boeken kan lezen. We overlopen er enkele.

Aldiko

Aldiko is een erg populaire ebook-app voor Android. Met deze app kan je heel wat e-bookformaten lezen, waaronder epub en pdf de voornaamste zijn. Bovendien kan je deze app helemaal naar ja hand zetten. Zo is het mogelijk om de ruimte tussen de regels en vanaf de rand van het papier of de achtergrondkleur zelf te bepalen, kan je kiezen voor een dag- en nachtmodus, bladwijzers maken, woorden zoeken op een pagina, woorden opzoeken in een woordenboek... Aldiko biedt de mogelijkheid jouw eigen boeken te importeren in de app. En daarnaast biedt de app een handige optie waarmee je heel nauwkeurig een eigen ebook-bilbiotheek op je Android-toestel kan samenstellen. De basisversie van Aldiko is gratis. De premium-versie van kost € 2,99 en laat geen advertenties zien.

Je kan aldiko hier downloaden.

Bluefire reader

Dankzij de Bluefire Reader app lees je beveiligde e-books (met Adobe DRM) op je smartphone of tablet. De app heeft verder onder meer functies om woorden te markeren, te noteren, de betekenis van woorden op te zoeken, citaten uit te wisselen.

Bluefire is beschikbaar voor Android, iOS en Windows.

Android

iOS

Windows

Cool Reader e-reader app

Cool Reader is een applicatie die je alles biedt om comfortabel boeken te kunnen lezen op je tablet, al is de interface een tikkeltje minder overzichtelijk dan sommige andere apps. Daar staat tegenover dat de app dan weer tal van mogelijkheden biedt onder meer om jouw leeservaring te optimaliseren. Deze app kan bovendien nagenoeg alle boekformaten. Zelfs boeken van zipp-archieven kunnen hiermee gelezen worden.

Android.

Kobo

Kobo kennen we als producent van e-readers. Maar het bedrijf heeft ook een app ontwikkelt om digitale boeken te kunnen lezen op diverse smartphones. En die applicatie is zeker de moeite waard. De app oogt heel mooi en is erg handig in gebruik. De interface maakt gebruik van het Holo-design dat met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) werd geïntroduceerd. Lettergrootte, helderheid van het scherm, uitlijning, dag/nacht modus,... zijn eenvoudig aanpasbaar.

Deze app synchroniseert met Kobo e-readers. Daardoor kan je op een ander apparaat je Kobo-boek verder lezen.

Naast boeken van Kobo kan je ook eigen epub-formaten en pdf-formaten toevoegen.

Met deze app kan je ervaringen met boeken delen met vrienden en andere lezers en krijg je suggesties voor andere boeken die je misschien nog niet kende.

Android

iOS

Windows

Blackberry

Kindle

De Kindle is de enige app in deze reeks die geen eigen epub- en pdf-formaten accepteert. Kindle is een merk van Amazon en enkel de digitale boeken die je in deze webwinkel (met een eigen kopieerbeveiliging) koopt zijn te lezen met de Kindle-app. Het aanbod aan boeken, kranten en magazines is wel erg groot, zeker als je een liefhebber bent van Engelstalig leesvoer. De app maakt rechtstreeks contact met Amazon. Die boekenwinkel biedt het voordeel dat je het eerste hoofdstuk van een boek gratis kan lezen, maar, zoals gezegd, de boeken zijn enkel te lezen op een Kindle e-reader of met de Kindle app.

Android

iOS

Windows

Blackberry

iBooks

Deze eenvoudige app van Apple is prettig een eenvoudig te gebruiken. De app onthoudt op welke bladzijde je gebleven was. Zo kun je gemakkelijk op je iPhone doorlezen vanaf het punt waarop je een boek op een iPad had achtergelaten. De winkel die gekoppeld is aan de iBooks-app heeft een zeer uitgebreid aanbod, waaronder ook audioboeken. De boeken die je er koopt hebben een kopieerbeveiliging, waardoor je ze niet kunt lezen op niet-Apple apparaten.

Maar de app beperkt zich niet tot boeken die je in deze winkel hebt aangekocht. Alle ePub- en pdf-boeken kan je lezen met de iBooks-app.

iOS

Populaire lees-apps voor digitale boeken
© G.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content