Uw computer sneller opstarten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een computer opstarten kan soms behoorlijk lang duren omdat het besturingssysteem allerlei taken moet uitvoeren. We geven u een aantal tips om deze opstartprocedure, maar ook het afsluiten van uw computer sneller te laten verlopen.

Inhoud:

Wanneer u ondervindt dat uw computer alsmaar trager wordt en meer tijd nodig heeft om op te starten, is het misschien tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. We beperken ons bewust tot een aantal eenvoudige stappen, die iedereen kan uitvoeren zonder dat daar gespecialiseerde software aan te pas komt of u het risico loopt achteraf helemaal niets meer naar behoren te kunnen doen met uw computer.

Een eerste gouden raad vooraleer u begint is niettemin een back-up te maken op een externe harde schijf, een USB-stick of op een DVD. Hoe u dat doet, leest u hier.

Verwijder alle tijdelijke bestanden

Eén van de oorzaken van het trager worden van uw computer, is het feit dat na een tijdje de harde schijf langzaam aan gevuld raakt. Alle bestanden die u download of aanmaakt, alle software die u installeert neemt ruimte in beslag op uw harde schijf. Maar er worden door uw computer ook heel wat tijdelijke bestanden aangemaakt, die behoorlijk wat ruimte kunnen innemen. dat gebeurt bijvoorbeeld terwijl u surft. Die verwijderen is een eerste eenvoudige manier om ruimte vrij te maken op uw harde schijf zodat Windows minder bestanden moet doorzoeken en bijgevolg sneller wordt.

 • Ga naar het menu Start en klik op ‘Deze computer’ in Windows XP of op ‘Computer’ wanneer u met Windows Vista werkt.
 • Klik met de rechter muisknop op C: en kies ‘Eigenschappen’.
 • In het venster dat opent kiest u voor ‘Schijfopruiming’. Bij Vista moet u ook nog aangeven dat u de bestanden van alle gebruikers wilt opruimen.
 • Uw computer wordt gescand en na afloop verschijnt er een lijst van ‘Te verwijderen bestanden’. Zet een vinkje naast elk bestand.
 • Klik op ‘OK’ en vervolgens op ‘Ja’.

Desinstalleer programma’s die u niet meer gebruikt

 • Kies in het menu Start op ‘Configuratiescherm’ en vervolgens op ‘Software’ bij XP, op ‘Programma’s’ en vervolgens op ‘Programma’s en onderdelen’ in Vista.
 • Controleer in de lijst die verschijnt welke programma’s u niet meer gebruikt.
 • Selecteer deze programma’s en klik op ‘Verwijderen’.
 • De meeste programma’s laten na het verwijderen nog wel lege mappen achter. Kijk daarom in de map ‘Program files’ of daar lege mappen inzitten en verwijder deze.

De harde schijf defragmenteren

Alle bestanden op uw computer worden opgeslagen in clusters, groepjes van gegevens zeg maar. Elke cluster heeft een beperkte omvang zodat grote bestanden of programma’s in meerdere clusters worden opgeslagen. Wanneer u deze gegevens wilt raadplegen, moet uw systeem die verschillende clusters op uw harde schijf bij elkaar zoeken. Op een nieuwe harde schijf staan die clusters meestal dicht bij elkaar, maar wanneer u al enige tijd gegevens op uw harde schijf hebt weggeschreven, opgevraagd, gewist enz. liggen die veel meer verspreid en vergt het meer tijd om alle nodige deelbestanden bij elkaar te vinden. Om dat te verhelpen, is het goed uw harde schijf af en toe te defragmenteren. Hoe u uw schijf defragmenteert, leest u in dit artikel.

Zorg voor voldoende werkgeheugen

Een computer kan ook erg langzaam werken, wanneer hij onvoldoende werkgeheugen heeft. Recente programma’s en toepassingen eisen vaak veel meer werkgeheugen dan oudere versies waardoor een iets oudere pc soms in de problemen komt door onvoldoende werkgeheugen. Windows moet dan eerst ruimte in het werkgeheugen vrij maken wat tijd vergt en uw systeem zelf kan doen crashen.

De eenvoudigste oplossingen is het werkgeheugen van uw computer fysiek te vergroten. Twee gigabyte werkgeheugen is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Als u weinig of niets van computers kent, laat u dit best doen in een computerzaak.

U kunt uw werkgeheugen echter ook virtueel uitbreiden. Windows gebruikt dan een deel van uw harde schijf als uitbreiding van het werkgeheugen. Hier worden tijdelijk de programma’s ‘geparkeerd’ die opgestart zijn maar waarmee u niet aan de slag bent.

 • Om te zien of er nog voldoende ruimte hiervoor beschikbaar is op uw harde schijf klikt u op ‘Deze computer’ en vervolgens op ‘Beeld’.
 • Kies vervolgens ‘Details’. Onder ‘Beschikbaar’ kunt u aflezen hoeveel vrije ruimte er nog over is op uw harde schijf.
 • Ga nu in het menu Start naar ‘Configuratiescherm’ en vervolgens naar ‘Prestatie en onderhoud’ in XP of naar ‘Systeem en onderhoud’ in Vista.
 • Klik vervolgens op ‘Systeem’ en in Vista ook nog eens op ‘Geavanceerd systeem’ in de linker kolom.
 • In het venster Systeemeigenschappen gaat u naar het tabblad ‘Geavanceerd’. Onder Prestatie klikt u op ‘Instellingen’.
 • Kies opnieuw voor het tabblad ‘Geavanceerd’ en klik op ‘Wijzigen’.
 • Kies nu ‘Aangepaste grootte’. Bij ‘Totale wisselbestandgrootte voor alle stations’ ziet u
  – de minimaal toegestane grootte
  – de aanbevolen grootte
  – de op dat moment toegewezen grootte.
 • Vul de minimaal aanbevolen grootte in bij ‘Begingrootte’. Als ‘Maximale grootte’ kiest u twee maal het RAM-geheugen van uw computer.
 • Klik op ‘Instellen’ en vervolgens op ‘OK’.

Zet extra toeters en bellen uit

Wanneer u een computer heeft die al een dagje ouder is, geen bijzonder krachtige processor heeft of geen krachtige grafische kaart, dan laat u grafische toeters en bellen best uitgeschakeld. Mooie icoontjes, schaduwen, animaties zien er allemaal leuk uit, maar vergen veel van uw systeem en dat kost tijd. Deze leuke dingen uitschakelen betekent een behoorlijke tijdswinst maar uw Windows gaat er wel uitzien als een oudere versie ook al werkt u met een XP of Vista.

 • Ga in het menu Start naar ‘Configuratiescherm’.
 • Klik op ‘Prestatie en onderhoud’ in XP of op ‘Systeem en onderhoud’ in Vista.
 • Klik vervolgens op ‘Systeem’ en in Vista ook nog eens op ‘Geavanceerd systeem’ in de linker kolom.
 • In het venster Systeemeigenschappen gaat u naar het tabblad ‘Geavanceerd’. Onder Prestatie klikt u op ‘Instellingen’.
 • In het volgende venster kiest u het tabblad ‘Visuele effecten’. Klik op ‘Beste prestatie’ en bevestig met ‘OK’.

Laat alleen de nodige programma’s opstarten

Veel programma’s starten automatisch op wanneer u uw computer aanzet. rechts onderaan op uw scherm, naast de klok, ziet u dan tijdens het opstarten allerlei icoontjes verschijnen van opgestarte programma’s. Een groot deel van deze programma’s gebruikt u misschien slechts sporadisch (bijv. een chatprogramma). Die kunt u beter uit de opstartprocedure halen omdat ze het opstarten alleen maar vertragen.

 • Ga in Windows XP via het menu Start naar ‘Uitvoeren’. Typ in het tekstvak bij ‘Openen’ het woord msconfig. Druk op ‘Enter’.
 • In Vista typt u het woord msconfig gewoon in de zoekbalk van het startmenu en klik op het gevonden programma.
 • Klik in het volgende venster op het tabblad ”Opstarten’. U krijgt een opsomming van alle programma’s die samen met Windows opstarten. Bij de programma’s die u slechts af en toe gebruikt en die dus niet systematisch elke kaar mee moeten opstarten, haalt u het vinkje weg.
 • Als u klaar bent bevestigt u met ‘OK’.

Wanneer u uw computer de volgende keer opstart, zult u merken dat dit een stuk sneller gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content