Wandelen door musea met Google Art Project

Houdt u ook zo van musea bezoeken? Helaas zijn niet alle musea om de hoek gelegen. Google Art Project brengt ze echter in uw huiskamer.

Google houdt zich naast het aanbieden van de populaire zoekmachine, al jaren bezig met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op internet. Een van de bekendste daarvan is Google Maps. Met deze toepassing kunnen computergebruikers de hele wereld bekijken aan de hand van kaarten en foto’s. Een bijzondere optie daarbij is Street View, waarbij bezoekers vanuit een straat de omgeving in alle richtingen kunnen bekijken aan de hand van panoramafoto’s.

Google besloot onlangs deze Street View het museum in te sturen. Met behulp van een aangepast fotowagentje werden panoramafoto’s gemaakt in een aantal van de meest beroemde musea in de wereld: zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en de Hermitage in Sint Petersburg. Hiermee werd het nieuwste Google-project Google Art gelanceerd.

Google Art brengt duizenden kunstwerken bij u thuis op de computer. U kunt ermee door musea ‘wandelen’ en kunstwerken als schilderijen van dichtbij bekijken. Dichtbij kunt u letterlijk nemen, want het is mogelijk tot in haarscherp detail op schilderijen in te zoomen. Daarnaast is er allerlei extra informatie te lezen over het kunstwerk.

Door een museum wandelen

Om een museum met Google Art te bezoeken heeft u geen speciale software nodig. U gebruikt gewoon uw internetbrowser en gaat naar www.googleartproject.com. Eerst zoekt u het museum op dat u wilt bezoeken in het kader linksboven.

 1. Met behulp van de pijlknoppen onder en boven doorloopt u de lijst met musea.
 2. Klik op een museum, bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam.
 3. Klik op Explore the Museum.

Het bewegen door de ruimte werkt niet veel anders dan Street View in Google Maps. Linksboven ziet u pijltjesknoppen waarmee u in de verschillende richtingen kunt bewegen. Met de ‘+’-knop zoomt u in en met de ‘-‘-toets weer uit.

Als u de muizwijzer op de foto zelf houdt, ziet u een cirkel op de vloer. Klik hierop en u komt op die plek te staan. Als u op deze manier in een deuropening klikt, gaat u naar een andere zaal toe. Er verschijnen soms ook pijltjes op de foto zelf. Door een klik hierop beweegt u in de aangegeven richting.

Als u de muiswijzer op de muur houdt, ziet u een rechthoek. Met een klik zoomt u dan verder in, tot dat niet meer mogelijk is.

Kunstwerken bekijken

Wandelen door een museum vraagt enig oefenen. Bovendien zijn de kunstwerken niet op hun best te bekijken op deze manier. Om een kunstwerk echt goed te zien:

 1. Selecteer deze in de lijst linksboven de foto: herkenbaar aan het pictogram van een schilderijlijst. Klik op pijl omlaag.
 2. Klik op een kunstwerk.
 3. U ziet nu het kunstwerk, zoals een schilderij, recht voor u. Op deze afbeelding kunt u ver inzoomen. Dit kan met de ‘+’-knop, de schuif bij de miniatuurfoto rechtsonder of door op de grote foto te dubbelklikken.

Als u meer wilt weten over het kunstwerk, klik dan op de knop << i rechtsboven. Er opent dan een menu met allerlei opties. Als eerste ziet u de titel, kunstenaar, jaar en andere kenmerken. Meer informatie leest u door op een van de opties te klikken:

 • Media: foto’s en video’s die met het kunstwerk te maken hebben.
 • Viewing Notes: extra informatie. Klik eventueel op See more details about this artwork of Read More voor nog meer informatie.
 • Additional Artwork Information: aanvullende informatie.
 • Artwork History: informatie over de eigenaren.
 • Tags: label, bijvoorbeeld de stroming waartoe het kunstwerk behoort.
 • Artist Information: informatie over de kunstenaar, inclusief bijbehorende plaatsen in Google Maps.
 • More Works by this Artist: meer werken van dezelfde kunstenaar. Hier kunt u vervolgens weer op klikken om deze nader te bekijken.
 • More Works in this Museum: andere werken in dit museum.

U kunt zelfs uw eigen virtuele kunstcollectie aanleggen via Create an Artwork Collection. U moet dan wel een Google Account hebben.

Als u klaar bent met rondkijken in een museum, kiest u eenvoudig een ander museum via de lijst linksboven. Een leuk extraatje is dat u ook via Google Maps een musuem kunt binnenlopen: zoom ver genoeg in op een van de deelnemende musea en sleep het oranje figuurtje boven de zoombalk -dat hoort bij Street View- op het museum.

Partner Content