Advertorial

Boven de 40 jaar? Dit zijn signalen dat je ogen ouder worden

Staat het lettertype van jouw telefoon inmiddels wat groter? Doe je steeds vaker je bril omhoog om de verpakkingen in de supermarkt te kunnen lezen, of hou je een brief net wat verder weg om de zinnen scherp te zien? Als je boven de veertig bent, is dit waarschijnlijk presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid. Tijd voor een leesbril dus... Maar wat als je al een bril of lenzen draagt? Multifocale lenzen zijn dé oplossing voor lenzendragers die een leesbril zouden moeten gaan dragen of voor multifocale brildragers die meer bewegingsvrijheid willen.

Presbyopie is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden (van je ogen). Om dichtbij scherp te kunnen zien, moeten je ogen namelijk accommoderen: de ooglens boller maken. Als je in de verte kijkt, is de lens juist plat. Net zoals spieren en gewrichten minder flexibel worden, verliest ook je ooglens elasticiteit als je ouder wordt. Daardoor gaat dat accommoderen steeds minder makkelijk en zie je dichtbij minder goed. De meeste mensen merken dit vanaf hun veertigste. Je houdt een boek of beeldscherm bijvoorbeeld steeds verder van je af of stelt de lettertypes groter in. Je hebt feller licht nodig als je leest en kan minder snel schakelen tussen objecten dichtbij en veraf. Ook zet je je bril steeds vaker af als je iets wilt lezen of iets wilt opzoeken op je telefoon. En iets simpels zoals een draad door een naald steken lijkt een onmogelijke taak. Vervelend, want niet alleen zie je niet goed, ouderdomsverziendheid brengt ook klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen met zich mee.

Op, af, op... af

Een leesbril kan dan een oplossing zijn, maar veel mensen zien daar tegenop. Hoewel je hele leuke modellen hebt, voelen velen zich te jong voor een leesbril. Een nadeel van een leesbril is dat je er niet mee in de verte kunt kijken. Dit betekent dat je gedurende de dag je leesbril vaak op en af moet zetten. Hoewel sommige mensen dat niet zo erg vinden, is er een veel makkelijkere oplossing. Zeker als je al een bril of lenzen draagt. Brildragers met presbyopie verruilen hun normale bril vaak voor de bekende multifocale bril, maar contactlensdragers weten vaak niet dat er ook multifocale lenzen beschikbaar zijn. En die zijn niet alleen interessant voor contactlensdragers trouwens, want ze zijn ook ideaal te combineren met die multifocale bril.

Perfect zicht met multifocale lenzen

De multifocale lens is dé oplossing als je eigenlijk een leesbril nodig hebt, maar liever geen bril draagt of wanneer een bril onhandig is. Ze worden niet voor niets ook wel leeslenzen genoemd. Multifocale lenzen bevatten meerdere sterktes, zodat je zowel van dichtbij als van veraf goed zicht hebt. Deze sterktes lopen vloeiend in elkaar over. Omdat een lens je hele oog bedekt, kijk je altijd met alle sterktes tegelijk, maar daar merk je niets van. Je hersenen schakelen namelijk automatisch naar het scherpste beeld dat jij nodig hebt. Ze zijn er bovendien met en zonder cilinder, als maand- week- of daglenzen en in een zachte en harde variant. Twijfel je welke lens bij je past? Welk type lens voor jou het beste is, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van je oogafwijking en hoe jouw ogen reageren op verschillende soorten lenzen. Wil je multifocale lenzen aanschaffen? Maak dan altijd een afspraak met een gediplomeerde contactlensspecialist van Pearle Opticiens. Die adviseert je over de beste lens voor jouw ogen.

Ideaal om af te wisselen met je multifocale bril

Draag je al een bril, dan is een multifocale bril zoals gezegd een goede optie. Deze bevat zowel een leesgedeelte als een gedeelte voor veraf. Met een multifocale bril zie je dus zowel dichtbij als veraf scherp. Maar zo’n bril is minder makkelijk als je bijvoorbeeld gaat sporten of op een actieve vakantie gaat. Ook dan zijn multifocale lenzen ideaal om je bril mee af te wisselen. Er komen ook geen spetters op je bril en je krijgt geen vieze of beslagen glazen. Lensdragers hebben bovendien een groter gezichtsveld omdat ze geen last hebben van de randen in een montuur. Multifocale lenzen zijn ook een goede optie als je de stap van een enkelvoudige naar een multifocale bril financieel gezien te groot vindt. Multifocale daglenzen draag je namelijk al vanaf €1,97 per dag.

Boven de 40 jaar? Dit zijn signalen dat je ogen ouder worden

Zijn lenzen echt niets voor jou? Overweeg dan de aanschaf van een multifocale (zonne)bril eens. Of kies voor een multifocale bril met meekleurende glazen. Dan hoef je in ieder geval niets steeds te wisselen tussen bril en zonnebril en heb je ook in de zomer altijd scherp zicht.

Hoe werkt een oogmeting voor contactlenzen?

Bij multifocale contactlenzen is een oogmeting extra belangrijk, omdat een contactlens op je oog drijft en die dus perfect op maat moet zitten. Na de meting ga je samen met de contactlensspecialist op zoek naar de multifocale lenzen die perfect bij jouw ogen passen. Je krijgt een gratis proefsetje mee, zodat je ze thuis voor enkele dagen of een maand kan uitproberen en kan ontdekken of ze écht bij je passen. De Pearle contactlensspecialist helpt je tot je 100 procent tevreden bent. Beginnende lenzendragers krijgen trouwens nog een starterskit mee met handige tips en tricks.

Gratis proberen

Wil jij gratis multifocale lenzen proberen? De nauwkeurige oogmeting is gratis (t.w.v. 25 euro en je krijgt een starterskit met proefset lenzen cadeau. De proefset lenzen bestaat uit 1 paar iWear maandlenzen of 10 paar iWear daglenzen.

Wennen aan multifocale lenzen

Als je voor het eerst multifocale lenzen draagt, dan kan het even wennen zijn. Misschien zie je in het begin een beetje wazig, maar meestal is dat na een paar dagen voorbij. Wennen aan multifocale lenzen gaat overigens sneller dan wennen aan een multifocale bril. Dat kan namelijk een paar weken duren, in plaats van een paar dagen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle Opticiens.