Advertorial

© Masukowitz

Het Sauerland op wandelschoenen

Dichte bossen, majestueuze bergen en dalen, diepgroene weides en romantische vakwerkhuizen: dat zijn de wandeldorpen in het bergachtige Sauerland. Je geniet er van een ongerepte natuur en adembenemende uitzichten in een van de mooiste decors van Duitsland.

Wandel in een droomdecor

Het Sauerland of ‘land van de duizend bergen’ ligt maar op een paar uur rijden van België, maar je belandt er in een andere wereld. Het bekende skioord Winterberg tovert zich vanaf de lente tot het najaar om tot een schitterend wandelparadijs met weidse vlaktes en uitgestrekte bossen en valleien. Tal van goed bewijzerde luswandelingen met verschillende moeilijkheidsgraden laten je kennismaken met de mooiste plekjes in het landschap. De Panoramaweg Diemelsee is 10,2 kilometer lang en verwent je met panorama’s op de Diemelsee, de stuwmuur en de Sauerlandse bergen. Wie het wat steviger wil, komt aan zijn trekken op drie lange-afstandswandelpaden waarvan de Rothaarsteig (154 km) de bekendste is. Het wandelpad heeft als bijnaam ‘de weg der zintuigen’ en rijgt adembenemende uitzichten als een parelketting aan elkaar. Inspiratie doe je zeker ook op met de gratis Sauerland app, dé interactieve gids voor onderweg. Die bundelt de 1.500 wandel- en fietstochten en 5.000 bezienswaardigheden in het Sauerland, en brengt je met foto’s en beschrijvingen meteen in de sfeer van het land van de duizend bergen. Meteen installeren dus!

Het Sauerland op wandelschoenen
© Masukowitz

Fiets of mountainbike langs rivieren en musea

Het Sauerland biedt met bergen, dalen, rivieren en kristalheldere meren heerlijke ingrediënten voor een perfecte fietstocht. Bijzonder populair is de SauerlandRadring met zijn Hennesee-lus. Een fietslus van in totaal 124 kilometer, die zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen. Hoe dat mogelijk is in het bergachtige Sauerland? Het geheim zit ‘m in het verharde fietspad over de voormalige vlakke tracés van de Sauerlandse smalspoorlijnen. Ver van alle gemotoriseerd verkeer geniet je volop van idyllische rivieren, van loof- en naaldwoud en van de vele musea die je onderweg tegenkomt. Ook mountainbikers komen aan hun trekken. In het Trail Park Winterberg kun je je als mountainbiker uitleven op de bergen waar skiërs en snowboarders ’s winters hun sneeuwkunsten vertonen. Je vindt er spannende trails in drie moeilijkheidsgraden, die stevige klimmetjes afwisselen met al even pittige afdalingen.

Meer info? Klik hier.

Het Sauerland op wandelschoenen