Autoverzekering als u iemand leert rijden

Eén van uw kinderen wil zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen. Rijlessen kosten een aardige duit en dus besluit u hem of haar zelf te leren rijden. Kan dat zomaar? En volstaat uw gewone autoverzekering in dit geval?

“Mijn zoon is 18 geworden en wil zo vlug mogelijk over een rijbewijs beschikken. Omdat ik rijscholen duur vind, wil ik hem zelf leren rijden. Ik heb mij laten vertellen dat ik mij dan extra moet verzekeren. Klopt dat?”

De wet op de BA-verzekering verplicht u uw verzekeraar op de hoogte te brengen van het feit dat uw zoon met uw wagen zal leren rijden. Het is dan aan de verzekeraar om te beslissen of hij u hiervoor een extra premie zal aanrekenen of niet. Veel verzekeraars doen dat omdat het risico op een ongeval hoger ligt. Ook als uw zoon zijn rijbewijs behaald heeft en regelmatig uw wagen gebruikt, is er een verhoogd risico. Koopt hij nadien zelf een wagen, dan kunt u dat melden aan uw verzekeraar. Dan zal uw premie opnieuw dalen.

Zodra u zelf de verzekeraar op de hoogte hebt gebracht, bent u wettelijk in orde. Stel dat uw zoon een ongeval zou veroorzaken en uw verzekeraar was niet op de hoogte, dan kan hij (een deel van) de vergoeding die hij aan de tegenpartij moet betalen van u terugvorderen. Bij een onopzettelijke verzwijging kan hij tot euro 247,89 van u terugvorderen. Bij een opzettelijke verzwijging het hele bedrag. Het is in dat geval wel aan de verzekeraar om te bewijzen dat u opzettelijk niets hebt vermeld, wat in de praktijk niet eenvoudig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content