© Getty Images/Image Source

De tuin van de buren wordt vanaf 1 september ook een beetje uw tuin

Het nieuwe goederenrecht gaat volgende week woensdag in. Dat heeft gevolgen voor hoe privé uw tuin of die van de buren is. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

“Er bestond al zoiets als het ladderrecht”, zegt professor Goederenrecht Vincent Sagaert (KU Leuven), die de nieuwe wet mee voorbereidde. “Dat is het recht om bij het snoeien van de haag of het schoonmaken van de dakgoot ook even in de tuin van de buren te gaan om daar je ladder te zetten. Dat wordt nu uitgebreid naar het oprichten van gebouwen. Concreet kun je dus de tuin van de buren gebruiken om er bijvoorbeeld een stelling of een kraan te plaatsen om iets op jouw grond te bouwen, als je zelf niet de ruimte hebt om dat te plaatsen. Uiteraard moet je de buren daarvan op voorhand verwittigen en het moet ook gebeuren op de manier die het minste schade toebrengt aan het naburige perceel.”

Vanaf 1 september heb je het recht om je bal of huisdier te gaan halen, op voorwaarde dat die daar per ongeluk terechtkwam. “Even de bal over de haag trappen om er te kunnen rondkijken, mag niet. Uiteraard moet je je gezond verstand gebruiken. Is de buur thuis, dan bel je eerst even aan. Is hij niet thuis, dan mag je even snel de tuin in en uit.”

Lees ook: Wet schept klaarheid over burenhinder

Partner Content