Een nichtje adopteren

“Ik zou mijn nicht, die geen ouders meer heeft graag adopteren. Mijn zoon is het daarmee eens. Maar hoe moet ik dit in de praktijk aanpakken?”

Eerst en vooral had uw broers dochter het vaderschap van de man van haar moeder kunnen betwisten (ook haar moeder of uw broer had dit kunnen doen). Maar op deze vordering staan wel verjaringstermijnen. Een kind (in dit geval uw ‘nichtje’) kan dat doen tot zijn 22e. Opdat de vordering ontvankelijk zou zijn, moet zij aantonen dat de echtgenoot van haar moeder haar niet als zijn eigen kind heeft opgevoed (art. 332 burgerlijk Wetboek). Hoe dan ook, de termijn is verstreken vermits uw nichtje inmiddels 30 jaar is. Zelf kan zij dus niet meer ‘van vader veranderen’. De bal ligt dus nu in uw kamp.

U kunt uw nichtje adopteren. Omdat zij meerderjarig is, is enkel nog een gewone adoptie mogelijk, geen volle adoptie. Bij een gewone adoptie wordt het geadopteerde kind niet helemaal gelijkgeschakeld met een eigen kind (wat wel het geval is bij een volle adoptie). Als zij later van u erft, zal zij een hoger tarief successierechten betalen dan uw zoon. Op deze regel bestaan weliswaar twee uitzonderingen, maar die gelden niet in haar geval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content