Goed beschermd op reis!

Op reis vertrek je maar beter goed verzekerd. Zéker als je je aan een extreme of gevaarlijke sport waagt of kiest voor een iets avontuurlijkere vakantie.

Beschermd langs verschillende wegen

Hopelijk heb je ze niet nodig, maar àls er iets gebeurt, kan je maar beter een goeie bijstandsverzekering hebben. Je kan een aparte verzekering sluiten, maar het is ook mogelijk dat je al verzekerd bent langs een andere weg.

Via je ziekenfonds

Via je ziekenfonds kan je beroep doen op de noodcentrale Mutas of Mediphone Assist voor een dringende medische bijstand.Dit dekt echter vooral de zuivere medische kosten. Via je Europese ziekteverzekeringskaart heb je recht op terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds. Ook medische repatriëring zit er in, als dit nodig is. De waarborgen zijn dan iets minder dan bij een bijstandsverzekering en er is vaak ook een franchise. Repatriëring in het geval van overlijden of ziekte van een familielid is niet inbegrepen.

Via je hospitalisatieverzekering

Ook je hospitalisatieverzekering kun je in het buitenland meestal gebruiken, maar dan alleen voor de medische kosten bij ziekenhuisopname ter plaatse, niet voor repatriëring bijvoorbeeld. Je andere medische kosten kun je via je bijstandsverzekering proberen te recupereren. Je kunt de beide verzekeringen dus samen aanspreken, bijvoorbeeld als de limiet van je hospitalisatieverzekering bereikt is.

Via je kredietkaart

Ook in sommige kredietkaarten is een reisbijstand inbegrepen, maar de voorwaarden verschillen nogal. Veelal moet je de reis ook met je kredietkaart betaald hebben, maar bij sommigen volstaat het om in het land waar je vertoeft een aankoop met de kredietkaart te doen of zelfs gewoon geld af te halen.

Via je bijstandsverzekering

Een bijstandsverzekering voor personen dekt de medische kosten in het buitenland, maar ook repatriëring of begeleiding en logistieke bijstand. Dat kan gaan over het vervangen van verloren documenten tot medicijnen opsturen. Die repatriëring is meestal ook niet beperkt tot het slachtoffer, maar ook de meereizende familieleden.

Verzekering voor extreme of gevaarlijke sporten

Verzekeringscontracten sluiten vaak risicosporten uit (bijvoorbeeld parachutespringen, rafting, speleologie, autoracen,...). Je zal dan ook een verzekering extreme sporten moeten sluiten. Deze verzekering dekt niet alleen je lichamelijke schade, de kosten voor je medische behandeling , invaliditeit en overlijden, maar ook je aansprakelijkheid voor schade die je aanricht bij anderen tijdens het uitoefenen van de extreme sport. Je kan hiervoor je bestaande verzekering uitbreiden (voor een jaar of voor één of meerdere dagen) of een specifieke, aparte verzekering sluiten.

Slachtoffer door iemands fout. Wat nu?

  • Zoek medische hulp (112 in heel de Europese Unie)
  • Verwittig de politie om een PV op te stellen (101 bellen – 112 in de Europese Unie)
  • Zoek getuigen van het ongeval en noteer hun gegevens
  • Maak eventueel foto’s
  • Noteer de gegevens noteren van de ‘schuldige’ en de naam van zijn verzekeraar
  • Vraag advies vragen aan uw familiale verzekeraar of uw rechtsbijstandsverzekeraar.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content