© Getty Images/iStockphoto

Goedkoper aanwerven eerste werknemer onvoldoende gekend bij bedrijven

Bijna een op de vier ondernemers is niet op de hoogte dat ze bij de eerste werknemer die ze aanwerven, geen patronale bijdragen moeten betalen. Dat meldt HR-dienstverlener Securex op basis van een onderzoek bij 500 bedrijven.

De maatregel uit de taxshift van de federale regering trad op 1 januari van dit jaar in werking. Maar 24 procent is er niet van op de hoogte, zo meldt Securex. Dertien procent kent de korting wel en 63 procent heeft ervan gehoord, maar kent de details of de bijdragen niet.

Voorts stelt Securex dat bij 37 procent van de respondenten de maatregel meespeelde bij de beslissing om iemand aan te nemen. Ook geeft 27 procent aan dat het een aansporing is om dit jaar nog iemand aan te werven.

Volgens de cijfers van Securex’ sociaal secretariaat is het aantal eerste aanwervingen in de eerste jaarhelft meer dan verdubbeld (+54%) op een jaar tijd.

De maatregel maakt deel uit van de zogenaamde ‘doelgroepvermindering’. Die RSZ-kortingen bestonden reeds voor de eerste vijf werknemers, maar werden uitgebreid. Voor de eerste werknemer aangeworven in de periode 2016-2020 moet voor onbepaalde duur geen patronale basisbijdrage meer betaald worden. De kortingen zijn er voor de tweede tot de zesde werknemer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content