Hoe verzeker ik kunst?
Wie waardevolle kunstwerken, verzamelingen of juwelen in huis heeft, kan maar best eens natrekken of die wel optimaal verzekerd zijn. Tegen brand, maar ook tegen diefstal en beschadiging.
Er hangt een echte Ensor aan uw muur? U heb een verzameling zeldzame Märklin-treintjes? Fantastisch, maar zijn ze voldoende verzekerd? Voor dure bezittingen volstaat een gewone diefstalverzekering niet!
Hoeveel is uw kunstwerk waard?
Het begint allemaal met de waarde van het kunstwerk. De gewone diefstalverzekering houdt rekening met de globale waarde van uw inboedel maar kan een aantal beperkingen inhouden. Soms omvat ze vergoedingslimieten, dikwijls hanteert ze de verkoopwaarde als basis om de uitkering te berekenen. Dit is de prijs die de verkoop van uw verzekerde kunstwerk of collectie zou opbrengen, bijvoorbeeld bij een openbare verkoop. Voor waardevolle spullen is de aangenomen waarde echter een betere basis. Dit is de vervangingswaarde die u voor-af in onderling overleg met uw verzekeraar afspreekt.
Niet zonder expert
Voor schilderijen, antiek of buitengewone verzamelingen is een expertisecertificaat vereist. Met andere woorden: u moet een beroep doen op een expert om uw collectie te laten schatten. Zo’n onafhankelijk, erkend expert vindt u via de Associatie van Belgische Experts (www.abex.be, tel. 02 523 73 33) of via de Belgische Kamer van Deskundigen in Kunstwerken (www.artexperts.be, tel. 02 346 57 09). Het ereloon van de expert hangt af van de waarde van de geschatte goederen en kan dus oplopen. U kunt in het bestek een uurloon, een forfait of een percentage van de geschatte waarde afspreken. Zonder expertise zal het moeilijker zijn om het met uw verzekeraar eens te raken over een bedrag dat de – vaak hoge en subjectieve – waarde van uw bezittingen uitdrukt.
Diefstal, verlies, schade
De beste bescherming biedt een verzekering die alle risico’s dekt behalve wat specifiek is uitgesloten in het contract. Een dergelijke polis dekt niet enkel het risico diefstal, maar ook verlies en (gedeeltelijke of volledige) beschadiging. Kunnen uitgesloten zijn: schade door gewone slijtage of vochtigheid, schade bij uitlening voor een tentoonstelling of tijdens het onderhoud of restauratie.
Bij het afsluiten van een aparte verzekering voor waardevolle voorwerpen zal de verzekeraar er zich van vergewissen of de klant aan een degelijke beveiliging heeft gedacht. Soms worden bepaalde preventiemaatregelen zelfs contractueel vastgelegd: bijvoorbeeld het beschikken over een alarmsysteem of het gebruik van een safe.
Een apart contract of niet?Voor enkele kunstwerken of wat meer juwelen dan normaal, is het perfect mogelijk om uw verzekeraar een uitbreiding te vragen van de diefstalverzekering die u samen met de brandverzekering af-sluit. De betrokken bezittingen worden in het bijvoegsel vermeld, alsook de eventuele te nemen preventiemaatregelen (kluis of alarm). Deze uitbreiding kan aanleiding geven tot een bijpremie. Voor wie over zeer veel kunstwerken of waardevolle bezittingen beschikt, is een aparte verzekering aangewezen. Voor kunstwerken bestaan overigens gespecialiseerde verzekeraars en makelaars. |
TIP Ook al hebt u geen Van Gogh of geen peperdure juwelen in huis, leg steeds een inventaris aan van al uw waardevolle bezittingen. Dit lijstje, liefst aangevuld met gedetailleerde foto’s, zal erg nuttig blijken wanneer zich ooit een schadegeval of diefstal zou voordoen. Het zal niet alleen het opsporingswerk van de politie vooruithelpen en versnellen, maar ook de vergoeding door de verzekeraar makkelijker maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier