© Getty Images

Meer dan 3.000 woningen te koop aangeboden via onlineplatform van Belgische notarissen

Plusmagazine.be Onlineredactie

Biddit.be, het online verkoopplatform van de Belgische notarissen, bestaat 1 jaar. Tot nu toe werden er al 3.371 woningen, appartementen, gronden en garages via het online platform te koop aangeboden. Voor wie in Vlaanderen nog snel wil genieten van de bestaande woonbonus, kan Biddit een uitkomst bieden.

Biddit, een initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot), zorgt ervoor dat een kandidaat-koper zich niet meer hoeft te verplaatsen naar een verkoopzaal om biedingen uit te brengen op een woning. Integendeel, bieden kan in alle rust via een laptop, tablet of smartphone, waar de kandidaat-koper zich ook bevindt. Tot nu toe werden er al 3.371 panden via Biddit te koop aangeboden. Het ging vooral om woonhuizen, goed voor een aandeel van 64%. In 15% van de verkopen ging het om appartementen, maar ook 13% gronden, 4% garages en 4% winkels. Op dit ogenblik hebben de 1.150 notariskantoren in België ruim 600 panden in de aanbieding.

Hoeveel biedingen per verkoop?

Per Biddit-verkoop waren er gemiddeld 10 personen die zich als bieder hebben geregistreerd. Gemiddeld 7 onder hen hebben ook effectief een bod uitgebracht. Jan Sap, Directeur-generaal van Fednot: “In totaal werden er 74.209 biedingen uitgebracht en dat door 13.926 bieders. Sommige potentiële kopers brachten één bod uit, anderen verschillende, waardoor er per verkochte woning gemiddeld 37 biedingen werden uitgebracht.”

Anonieme, maar wel bindende biedingen

Potentiële kopers kunnen via Biddit in alle discretie op een of meerdere panden bieden, zonder dat de verkoper en de andere bieders hun identiteit kennen. Enkel de notaris die de verkoop organiseert, weet wie biedt. De verkoper kan er dan weer op rekenen dat de biedingen ernstig zijn: elk bod is immers bindend. De instelprijs kan de verkoper in overleg met zijn notaris bepalen. Hij kan ook meteen aangeven vanaf welke prijs de notaris de woning mag toewijzen.

Nog genieten van de woonbonus?

Voor wie in Vlaanderen nog snel een woning wil kopen om zo te kunnen genieten van de bestaande woonbonus, kan Biddit eventueel een oplossing zijn. Jan Sap: “De woningen die op Biddit te koop staan, zijn al volledig gecheckt door het notariskantoor dat de verkoop organiseert. De tientallen controles inzake de woning zelf – denk maar aan het bodemattest, het energieprestatiecertificaat of de keuring van de elektrische installatie – en inzake kopers en verkopers zijn voor de aankondiging van de verkoop op Biddit al afgerond. Dat komt neer op behoorlijk wat tijdwinst: in plaats van een paar maanden, is het een kwestie van weken alvorens kopers en verkopers de koopakte kunnen ondertekenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content