© BELGA

Nieuwe regels voor verkoop/verhuur via vastgoedmakelaars

Op 31 mei veranderden de regels als u uw woning via een vastgoedmakelaar te koop of te huur wil aanbieden.

Sinds 31 mei maakt de Wet Marktpraktijken plaats voor het Wetboek Economisch Recht. In de relatie tussen consument en vastgoedmakelaar vallen volgende wijzigingen op te tekenen: de bedenktermijn voor de consument wordt (soms) verlengd tot 14 dagen en de verkoper/verhuurder moet een lijst krijgen met precontractuele informatie.

Bedenktermijn

Wilt u uw huis of appartement via een vastgoedmakelaar verkopen of verhuren, dan zult u meer bedenktijd krijgen om de samenwerking toch nog af te breken, althans als de overeenkomst gesloten wordt buiten het kantoor van de vastgoedmakelaar. Tot voor 31 mei 2014 was er een herroepingstermijn van 7 werkdagen, in alle gevallen. Voortaan gelden 2 termijnen:

  • nog steeds 7 werkdagen als de overeenkomst op het kantoor van de vastgoedmakelaar wordt gesloten
  • 14 kalenderdagen als de verkoop buiten het kantoor van de vastgoedmakelaar wordt gesloten (bijvoorbeeld bij de consument thuis).De vastgoedmakelaarmoet een document aan de consument bezorgen waarmee die nog kan afzien van de overeenkomst. De consument van zijn kant kan dit formulier gebruiken om van de overeenkomst af te zien, maar is dat niet verplicht.

Precontractuele informatie

Wordt de overeenkomst tussen de consument en de makelaar gesloten buiten het kantoor van de vastgoedmakelaar, dan moet de consument ook nog een lijst krijgen allerlei informatie voordat de overeenkomst wordt afgesloten. Dit is niet nodig als de overeenkomst in het kantoor van de vastgoedmakelaar wordt afgesloten en deze overeenkomst voldoet aan de verplichte vermeldingen (bijvoorbeeld een duidelijke omschrijving van de mogelijkheid en de grenzen waarbinnen de makelaar kan onderhandelen over de prijs en de voorwaarden binnen het kader van een afgesproken opdracht).

Meer info: www.cibweb.be (Confederatie Immokantoren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content