Ombudsman verzekeringen kreeg door crisis en weersomstandigheden meer klachten in 2011

De Ombudsman van de Verzekeringen heeft vorig jaar 4.096 schriftelijke klachten ontvangen, acht procent meer dan in 2010. De stijging wordt toegeschreven aan de economische crisis en aan uitzonderlijke weersomstandigheden.

De ombudsdienst kon in ongeveer de helft (49 procent) van de gevallen de klacht tot een goed einde
brengen voor de consument. “Het aantal klachten vorig jaar werd beïnvloed door de stormen, overstromingen en het winterweer in de tweede helft van 2010 en het begin van 2011”, legt ombudsman Josette Van Elderen donderdag uit bij de voorstelling van het jaarverslag. “Daardoor hebben de verzekeringsmaatschappijen meer schadegevallen moeten afhandelen, waardoor er uiteraard ook meer geschillen kunnen ontstaan.”

De economische crisis zorgde er dan weer voor dat de maatschappijen hun inkomsten zagen afnemen en maatregelen nemen om dat verlies te compenseren. “Bij schadegevallen die zich in de grijze zone afspelen, worden de algemene voorwaarden strikter toegepast”, aldus nog Van Elderen.

De meeste klachten tegen verzekeringsondernemingen hadden zoals steeds betrekking op de autoverzekering. Dat aantal is afgelopen jaar zelfs nog met zestien procent gestegen tot 879. Vooral de opzeg van contracten en de wijziging van de premie leidde tot betwistingen.

Opvallend is ook dat bij de verzekeringsondernemingen het aantal klachten over de brandverzekering met een kwart toenam tot 767. Het merendeel van de klachten ging over schadegevallen, en dan vooral waterschade. De consument stapt vooral naar de ombudsdienst wegens een weigering van tussenkomst of een betwisting van het uitgekeerde bedrag.

Het aantal klachten over de levensverzekering en de gezondheidzorgverzekering nam dan weer af met respectievelijk 4 en 15 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content