Proton verdwijnt gefaseerd

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het betaalsysteem Proton verdwijnt in twee fasen. Van 1 oktober tot 31 december 2014 wordt het opladen geleidelijk afgebouwd, waarna op 1 januari 2015 betalen met Proton stopt, met een uitdoofperiode tot 28 februari 2015 om de nog resterende Proton-terminals uit de markt te nemen.

Concreet wordt het aantal punten waar de gebruiker de kaart nog kan opladen, geleidelijk verminderd van 1 oktober tot 31 december 2014. Voor meer informatie verwijst Banconctact MisterCash naar de bank. Het
betalen met Proton zelf stopt dan op 1 januari 2015, met een uitdoofperiode tot eind februari om de resterende terminals uit de markt te halen.

“De makkelijkste manier om het opgeladen Proton-saldo te gebruiken, is uiteraard door met Proton te betalen”, aldus de aanbieder nog. “Indien na het uitdoven van Proton het opgeladen saldo niet is opgebruikt, dan zal de consument dit geld via zijn bank recupereren.”

Kleine bedragen kunnen al met Bancontact/Mister Cash betaald worden. Dit jaar zullen er zo al meer dan 170 miljoen Bancontact-betalingen kleiner dan 10 euro zijn, of 10 keer meer dan het aantal Proton-transacties.

Proton werd in 1996 gelanceerd als elektronische portemonnee om kleine bedragen mee te betalen. Bancontact MisterCash Company besliste in 2012 om betalen met Proton stop te zetten.

Intussen heeft Bancontact/Mister Cash wel een app gelanceerd die mobiele betalingen een stuk eenvoudiger maakt. Meer daarover leest u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content