Vlaamse renovatiepremie wordt hervormd

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Vlaamse renovatiepremie wordt grondig hervormd. Dat heeft de Vlaamse ministerraad vrijdag beslist op voorstel van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. De tegemoetkoming wordt voortaan in schijven uitbetaald als belastingvermindering, wat de regering tijdelijk extra financiële ademruimte geeft.

Sinds 2007 kan een premie worden aangevraagd voor renovaties van meer dan 10.000 euro. Afhankelijk van het inkomen bedraagt die tot 30 procent van de investeringskost, met een plafond van 10.000 euro. Door de jaren heen werd wel het aantal werken beperkt dat voor de premie in aanmerking komt.

Belastingvermindering over 3 jaar

Het systeem wordt nu grondig hervormd. De tegemoetkoming zal niet langer worden uitbetaald in de vorm van een subsidie, maar als belastingvermindering, gespreid over drie jaar. Wie de woning voor die termijn verlaat, verliest een of meerdere terugbetalingsschijven. Een uitzondering daarop geldt als de woning wordt verhuurd via een sociaal verhuurkantoor.
De nieuwe regeling gaat in op 1 november. Wie na die datum werken uitvoert, kan ze pas ten vroegste in de belastingaangifte van de zomer daarop ingeven. De voorwaarden en bedragen blijven wel dezelfde. De belastingvermindering kan dus worden aangevraagd voor een woning van minstens 25 jaar oud, waarin wordt gewerkt aan de ruwbouw, het dak, het buitenschrijnwerk, de elektriciteit, de verwarming, het sanitair of de trappen. Er gelden ook strikte plafonds op het gezinsinkomen.
De uitgaven voor de premie lagen enkele jaren boven de 100 miljoen euro. In 2014 werd er nog 90 miljoen voor gebudgetteerd. Aangezien er in 2015 niet veel moet worden uitbetaald, werd voor volgend jaar 20 miljoen euro in de boeken geschreven, wat de regering dus tijdelijk wat ademruimte geeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content