La Besace © WOUTER VAN VOOREN

3 ongedwongen eethuisjes

Zin om lekker en ongedwongen te tafelen? Pieter Van Doveren stelt u 3 uitgelezen adresjes voor.

La Besace

De Waalse dichter en klompenmaker Joseph Collot opende in 1850 in een hoekhuis in Crupet l’Auberge dol Besace. In de herberg kwamen de arbeiders van de nabijgelegen steengroeve drinken, eten en slapen. Het oude huis werd in 1990 door beenhouwer Georges Rome gekocht. Hij wist de geest van Joseph Collot te behouden. Boven de ingang hangt een Waalse tekst van de dichter-klompenmaker en binnen doe je je tegoed aan royale terroirgerechten, pretentieloze Waalse gastronomie gebaseerd op verse, inlandse producten. In de nostalgische knusse eetzaal van dit eethuis zorgen de bediening en de uitgelaten klanten voor een familiale sfeer. In deze zorgeloze omgeving passen evergreens als: mergpijp, varkenspoot, in boter gebakken forel uit Crupet, gehaktballen en hammetje met mosterd. Vlees van jonge inlandse koeien bereidt Georges Rome op de grill en in het najaar zijn wildbereidingen troef.

La Besace, Rue Haute 11, 5332 Crupet, 083 69 90 41, www.aubergedolbesace.be

Restaurant Le 203

Het eenvoudige eethuisje met beperkt comfort, lawaai en luchtjes uit de open keuken heeft succes. Dat komt omdat de grensoverschrijdende bereidingen smaak hebben, er een sfeer van vriendschap hangt en de prijsjes aanzetten tot consumeren. Alles wordt de dag zelf in de open keuken klaargemaakt, elke dinsdag veranderen de gerechten. Van de Snickers Maison met nootjes, zoute boter, mascarpone en chocolade is het moeilijk afscheid nemen (6,5 euro). Kok Richard Schaffer is half Zuid-Afrikaans en half Australisch. Aan zijn zijde staat Mathilde Hatte. Zij kwam van Frankrijk naar Brussel om rechten te studeren. De dag dat zij haar master binnen had, openden ze een restaurant. Mathilde houdt zich bezig met de ontvangst, de bediening en de persoonlijke selectie van bio- en natuurwijnen. De kookstijl van Richard is onmogelijk in een vakje onder te brengen. Zelf noemt hij het modern met klassieke Engelse pub invloeden.

Restaurant Le203
Restaurant Le203

Restaurant Le 203, Food & Friends, Waterloosesteenweg 203, 1060 Brussel, 02 539 26 43, www.le203.com

Foodbar Vino Vino
Foodbar Vino Vino

Foodbar Vino Vino

Naar dit bijzondere adresje in een schaduwrijk steegje naast de stadsschouwburg komen Bruggelingen voor de gezelligheid, voor een goed glas wijn of bier en voor lekkere hapjes. De bruine staminee wordt bewaakt door Kelly Van Houtte. In het keukentje achter de toog staat Achim Vandenbussche, een vrijgevochten kok met een verleden ( Den Dyver, tv-kok voor jeugdzenders, Papillot in De Haan). In Vino Vino kookt hij waar hij zin in heeft. Hij doet inspiratie op tijdens zijn dagelijkse ronde langs de winkels. Er is een tapaskaart met streetfood en hapjes ‘ van bie oes’ en er zijn suggesties, alles vers op het moment bereid, want plaats om iets vooraf te maken is er in het minikeukentje niet. Omdat Achim inspeelt op het seizoenaanbod, zijn de prijzen correct. De tapasspijskaart komt in een oude platenhoes en op tafel staat een keukenrol. Keuze genoeg: papadum met rauwe tonijn en zeegras (9 euro), soft fish bun burger met wasabimayonaise en rammenas (7 euro), bruchette (10 euro), stoofpot van Deense mosseltjes (12 euro).

Foodbar Vino Vino
Foodbar Vino Vino

Foodbar Vino Vino, Grauwwerkersstraat 15, 8000 Brugge, 0486 27 11 66, www.facebook.com/vinobruges

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content