© Berengere Desmettre

6 x op stap in de Ariège

De Ariège, een departement in de Franse Pyreneeën, heeft veel te bieden. Van prehistorische grotten tot thermale baden.

1 Pittoresk Saint-Lizier

Met de bergen van de Couserans op de achtergrond oogt Saint-Lizier heel pittoresk. Het dorp is Unesco Werelderfgoed en geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Je vindt er een charmante apotheek uit de 18de eeuw, die ingericht is als museum, en een romaans klooster. Ook het 17de-eeuwse Paleis van de Bisschoppen staat open voor publiek en herbergt sierlijke fresco’s. In dat paleis bevindt zich trouwens een toprestaurant, het gastronomische Le Carré de l’Ange

2. De grotten van Mas d’Azil en Niaux

6 x op stap in de Ariège
© FOTO’S BERENGERE DESMETTRE

In de Ariège kan je terugreizen naar de prehistorie. In het Parc de la Préhistoire ontdek je alles over het paleolithicum. Ook twee indrukwekkende grotten brengen je terug naar lang vervlogen tijden. De 65 meter hoge grot van Mas d’Azil is de grootste site in Europa met prehistorische voorwerpen en rendiergeweien. Ze dateren uit het Magdalénien – genoemd naar de vindplaats – tijdens het laatpaleolithicum. In Niaux bevindt zich een van de beroemdste grotten van Europa, met perfect bewaarde rotsschilderingen van meer dan 12.000 jaar oud. In het Salon Noir, een grote open ruimte in de grot, zijn de wanden versierd met afbeeldingen van dieren. Ze stellen grote zoogdieren voor uit de voorhistorische fauna zoals bizons, paarden, herten en steenbokken. Een uitzonderlijk goed bewaard geheel.

3 Bekoorlijk Mirepoix

6 x op stap in de Ariège
© FOTO’S BERENGERE DESMETTRE

Het stadje Mirepoix werd na overstromingen in de 13de eeuw heropgebouwd volgens een bastionstructuur en heeft dat middeleeuwse grondplan behouden. Je vindt er een van de mooiste 15de-eeuwse pleinen, omringd door prachtige vakwerkhuizen, versierd met mensenhoofden en grijnzende monsters. Het Maison des Consuls is ongetwijfeld de blikvanger. De oude kathedraal Saint-Maurice imponeert door haar afmetingen: ze is liefst 22 m breed.

4 Aparte musea

6 x op stap in de Ariège
© FOTO’S BERENGERE DESMETTRE

De Ariège herbergt bijzondere musea. De prachtige Boutique des Colporteurs in Soueix-Rogalle is zeker een omweg waard. Het huis was eigenlijk een bevoorradingspunt voor straatventers en leurders van kruidenierswaren, juwelen, naaigerief, ijzerwaren... Het meubilair en de opstelling van begin 20ste eeuw bleven bewaard, net als een grote hoeveelheid producten die er van de tweede helft van de 19de eeuw tot in de jaren 1950 werden verkocht.

5 Authentieke souvenirs

6 x op stap in de Ariège
© FOTO’S BERENGERE DESMETTRE

Op zoek naar een origineel souvenir uit de Ariège? Bezoek het Atelier Pyrenoust in Moulis en neem Santons mee naar huis, met de hand beschilderde beeldjes die je in Provençaalse kerststallen vindt. Of koop een Georgette – een grappige lepelvork -, een paar houten klompen, een natuurlijke slijpsteen uit de steengroeven van de Pyreneeën of een hoornen kam uit een van de laatste authentieke Franse fabrieken.

6 Thermen

6 x op stap in de Ariège
© FOTO’S BERENGERE DESMETTRE

Tijd voor een gezondheidskuur! In Ax-les-Thermes kan je baden in het weldadige water, rijk aan zwavel, sodium en silicium. Nergens anders in de Pyreneeën vind je zulk warm water, ideaal om reuma te behandelen en de luchtwegen te openen. In de thermen van Aulus-les-Bains zorgt koud water, met zwavel, calcium en magnesium dan weer voor een zuiverende en verkwikkende kuur.

Praktisch

Erheen

  • Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen vanuit Brussel naar Toulouse. Vandaar is het 77 km tot Mas d’Azil in het noorden van de Ariège.
  • Of neem de Thalys en vervolgens de tgv. Ze brengen je in 7 tot8 uur van Brussel naar Toulouse, met een overstap in Parijs. www.thalys.com, www.tgv.com
  • Met de auto van Brussel tot Foix is ongeveer 1.166 km rijden.

Info

Pyrénées Ariège Tourisme, www.ariegepyrenees.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content