© G.F.

8 redenen om naar Rhodos te reizen

Rhodos, het Griekse eiland van Helios, de zonnegod die verliefd was op de nimf Rhodos, heeft veel toeristische troeven. Wij hebben er acht uitgekozen.

1 De stad van de kolossus

Ga in Rhodos, de hoofdstad van het eiland en van de Dodekanesos, vooral niet op zoek naar de beroemde kolossus, een van de zeven wereldwonderen uit de antieke oudheid. Er is namelijk niks van overgebleven! Het 32 meter hoge, bronzen standbeeld van de zonnegod werd 60 jaar na de bouw, in 227 voor Christus, vernietigd door een aardbeving. Volgens de legende stond de kolossus wijdbeens boven de ingang van de haven, maar het is waarschijnlijker dat hij dicht bij de tempel van Apollo stond. De stad heeft, net als de rest van het eiland, verschillende beschavingen gekend. Die fascinerende mengeling van culturen kan je proeven in het hart van de middeleeuwse stad, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Binnen de vier kilometer lange stadswallen staan moskeeën, kerken en synagogen zij aan zij. In de autovrije stad vind je talrijke kunstgaleries, restaurants, winkels met lederwaren, keramiek en juwelen. Vergeet zeker niet het indrukwekkende Paleis van de Grootmeesters te bewonderen en door de beroemde Ridderstraat met keien en herbergen in allerlei talen en nationaliteiten te wandelen, om je volledig onder te dompelen in het verleden.

2 Het betoverende Lindos

8 redenen om naar Rhodos te reizen

De Acropolis van Lindos, hoog op een rots met uitzicht over de Egeïsche Zee, is beslist een omweg waard. Via het schilderachtige dorpje met witte huizen volg je een levendige doolhof van smalle, geplaveide steegjes. De afdaling kan je te voet doen of op de rug van een muilezel. Lindos bezoek je best ’s ochtends vroeg, want er stromen veel toeristen toe. Op de weg naar de top kom je kantverkoopsters tegen. Je waant je in het verleden terwijl je de trappen van de Acropolis beklimt tot bij de tempel van Athena Lindia (4de eeuw v.Chr.), een van de heiligste plekken van het Oude Griekenland. Het uitzicht is prachtig en het briesje erg aangenaam, want Lindos is de warmste plek van het eiland.

3 Welvarend Kamiros

8 redenen om naar Rhodos te reizen
© G.F.

De spectaculaire archeologische site van Kamiros, geboorteplek van de dichter Peisander, strekt zich uit op een helling tegenover de zee. De antieke stad werd verwoest door twee aardbevingen in 226 en 142 v.Chr., maar aan de overblijfselen kan je nog goed zien hoe welvarend ze geweest moet zijn. Verschillende gebouwen zijn opgeknapt, zoals de tempel van de godin Athena Kamira, een altaar gewijd aan Helios, de publieke baden, het opmerkelijk rioleringssysteem en een waterput uit de 6de eeuw v.Chr. Die leverde water aan 400 gezinnen die in huizen woonden waarvan enkel wat muurtjes zijn overgebleven aan beide kanten van de hoofdweg.

4 De Acropolis van Ialyssos

8 redenen om naar Rhodos te reizen
© G.F.

De antieke stad Ialyssos bevindt zich op de berg Filerimos. Misschien word je er net als wij begroet door een heleboel pauwen! Van deze acropolis uit de 3de eeuw v.Chr. zijn nog resten van de tempel van Athena Polias overgebleven. Net ernaast hebben de Ridders in de 14de eeuw een klooster opgericht. Bij de ingang van dit perfect bewaarde gebouw legden de Italianen in de schaduw van de bomen een calvarieweg aan, die leidt naar een reusachtig kruis waar je een prachtig uitzicht hebt op het eiland.

5 De vlindervallei

8 redenen om naar Rhodos te reizen
© ISTOCK

Als je van vlinders houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan Petaloudes, dat beter bekend is onder de naam Vlindervallei. Van juni tot september fladderen de vlinders lustig rond in deze vochtige en schaduwrijke streek. Ze worden aangetrokken door de goudkleurige hars van de amberboom die naar vanille ruikt. Een klein paradijs dat uitnodigt tot een verfrissende wandeling langs watervallen en over houten bruggetjes boven de rivier. Maar doe het in stilte, zodat je de duizenden zebravlinders niet stoort die in dichte drommen op boomstammen en rotsen zitten...

6 De zeven bronnen

8 redenen om naar Rhodos te reizen
© ISTOCK

Epta Piges, een andere natuurlijke parel van het eiland, betekent in het Nederlands zeven bronnen. Volg de smalle tunnel waardoor het bronwater naar een kunstmatig meer stroomt. In deze 185 m lange tunnel, uitgegraven onder dennen en platanen, staat het water tot aan je enkels. Verfrissend! Bij de uitgang kan je zwemmen in het azuurblauwe meer, het enige zoetwatermeer op Rhodos waarin je mag baden. Geen nood als je wat claustrofobisch bent, via een pad kan je ook naar het meer wandelen en genieten van de prachtige natuur. Een kleine tip: vraag voor je vertrekt in je hotel of het genoeg geregend heeft op deze bosrijke plek, anders sta je misschien met je voeten op het droge.

7 De thermen van Kalithea

8 redenen om naar Rhodos te reizen
© G.F.

Op de oostelijke helling van het eiland zien de thermen van Kalithea er, met het mooie strand en kristalheldere water, heel uitnodigend uit. Maar opgelet, denk niet dat je hier terechtkunt voor massages en andere behandelingen. Het water werd al in de Oudheid door Hippocrates, de vader van de geneeskunde, geroemd om zijn geneeskrachtige werking tegen artritis, maar de bronnen zijn in de jaren ’60 opgedroogd. Dat neemt niet weg dat het gebouw – opgetrokken tijdens de Italiaanse bezetting van het interbellum – ons met zijn ronde hal in Moorse stijl en keien vloeren doet mijmeren over lang vervlogen tijden. Hier werden trouwens heel wat films opgenomen, waaronder The guns of Navarone en Zorba de Griek. In het historische café kan je lekker smullen van een Griekse salade.

8 Culinaire specialiteiten

8 redenen om naar Rhodos te reizen

De Griekse keuken beperkt zich lang niet tot Griekse salade, tzatziki en dolmades. Op Rhodos is de mezze gevarieerd en overheerlijk. Er is souvlaki (brochette van vlees en gegrilde groenten), smakelijk gegrilde octopus, knapperige garnaaltjes van het naburige eiland Symi, die je met kop en staart opeet (onze favoriet), krokante groentenbeignets met munt... Als dessert is er uiteraard yoghurt of gekonfijte tomaten en olijven (die smaken heel ‘apart’, zullen we maar zeggen). Een typisch dessert van het eiland is melekouni, een luchtig gebak met sesamzaadjes en honing. Wist je trouwens dat je op Rhodos de beste honing van heel Griekenland vindt? Bij al dat zoets mag een glas suma niet ontbreken, een gedistilleerde drank die tot 90° sterk kan zijn. Yamas! (Proost!) Je hebt het intussen wel begrepen: om de talrijke lokale specialiteiten te proeven, moet je honger hebben als een paard, of beter... als een kolos!

Partner Content