Blinden en slechtzienden kunnen het IJzerfront voortaan voelen
Blinden en slechtzienden kunnen wel lezen over de Eerste Wereldoorlog of erover horen vertellen, maar echt ervaren hoe het front verschoof, of soms aandenlang niet bewoog, is er voor hen niet bij. Daarom ontwikkelde de Luisterpuntbibliotheek een boek met tien reliëfkaarten waarop het verloop van de oorlog aanschouwelijk werd gemaakt.
Bij boeken over de oorlog horen vaak informatieve landkaarten, stelde de Luisterpuntbibliotheek vast. Omdat die nu eenmaal niet om te zetten zijn in braille of in gesproken woord, stelde de bibliotheek de Vlaamse overheid voor de kaarten uit te werken in reliëf, een techniek van het Nederlandse Dedicon.
Het project kreeg 29.000 euro Vlaamse steun en is net op tijd klaar voor de herdenking van de grote wereldbrand. Intussen werden al tweehonderd exemplaren geproduceerd, die kunnen worden ontleend in de bibliotheken of te koop zijn bij Toerisme Vlaanderen. Het boek bevat onder meer een visualisatie van de Duitse inval in augustus 1914, de verschillende slagen bij Ieper en een overzicht van de monumenten die er vandaag nog staan.
Minister-president Geert Bourgeois hoopt dat het project navolging zal krijgen. “Het is belangrijk ook mensen met een handicap te betrekken bij het toerisme”, stelt hij. Bourgeois merkt tot slot op dat het boek voor een kleine meerkost kan worden vertaald, een mogelijkheid voor bijvoorbeeld het Franstalige landsdeel.
‘De Groote Oorlog’ kost 60 euro en kwam tot stand in samenwerking met het In Flanders Fields Museum.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier