Een mooie afsluiter en grote plannen

De Ventouxuitdaging van Plus Magazine werd op een heel symbolische dag afgesloten met een gezellige reünie, een fietstocht en een barbecue. En met grote plannen voor nieuwe avonturen...

Op 14 juli – de dag waarop de 100ste Tour de Mont Ventoux beklom – hadden Brigitte en echtgenoot Maurice alle deelnemers aan de Ventouxuitdaging van Plus Magazine uitgenodigd voor een reünie bij haar thuis in het Henegouwse Labuissière. Twaalf deelnemers waren er van de partij – de meesten met hun partner – en ze hebben het zich geen moment beklaagd.

De hangende tuinen van Thuin

Een mooie afsluiter en grote plannen

Na een brunch troonde Brigitte ons mee op een fietstocht naar het schilderachtige stadje Thuin via het jaagpad van de Samber en verder langs landelijke wegen. Noblesse oblige: ook een paar klimmetjes en kuitenbijters waren van de partij, vooral bij het binnenrijden van Thuin, dat op een heuvel boven de Samber is gebouwd. De niet-fietsers waren door Maurice meegetroond voor een wandeling door het stadje.

In Thuin wachtte een nieuwe beklimming: het Belfort. Nadien konden we ons tijdens een rondleiding door een tweetalige gidse verbazen over de verrassende parels van het stadje: de steile middeleeuwse steegjes (“les postys”), de religieuze monumenten en vooral de hangende tuinen. Aan één kant zijn op de helling tussen de boven- en de benedenkant terrassen aangelegd en die zijn beplant met miniwijngaarden en moestuinen.

Froome lost Quintana

Een mooie afsluiter en grote plannen

Onder een stralende zomerhemel fietsten we via het Ravelpad langs de Samber terug naar de woning van Brigitte en Maurice. We peddelden voorbij hengelaars en langs een steekspel op het water – de Samber is hier volop bezig haar imago van vervuilde rivier te verliezen.

Terug bij onze gastheren konden we op het tv-scherm nog net de ontknoping van de Tourrit meemaken. We zagen hoe Froome Quintana loste en de beelden van de laatste kilometers brachten uiteraard herinneringen aan onze klim naar boven. Het half miljoen mensen op de top maakte het echter niet gemakkelijk om bepaalde plekken op ons traject te herkennen.

Natuurlijk hebben we ook naar foto’s van ons eigen avontuur gekeken. En nadien was het tijd om de tuin op te zoeken voor een uitgebreid aperitief en een zo mogelijk nog meer uitgebreide barbecue (alle deelnemers hadden een onderdeel meegebracht).

Alpe d’Huez of Tibet?

Al snel kwamen de anekdotes naar boven. Zoals Chris en Marc. Die hebben de nacht vóór onze beklimming van 22 juni in een camper op de top van de Ventoux doorgebracht. Ze zagen hoe de eerste fietser hier al boven kwam om half vier ’s nachts. Of zoals Daniel. Toen hij op de top aankwam, was echtgenote Dominique nog nergens te bekennen. Heel ongerust is hij in grote vaart naar beneden gereden om haar te zoeken. Na een paar kilometer – zij was nog aan het klimmen – is hij haar voorbijgereden zonder haar te herkennen... Of nog zoals René en Paul. Zij hebben twee dagen later nog eens de beklimming gewaagd en werden rond de top geconfronteerd met een stormwind en een temperatuur van 2°C.

Natuurlijk hopen onze deelnemers dat er volgend jaar weer een sportieve uitdaging van Plus Magazine komt. Gesterkt door hun vorm en hun prestatie zijn ze in elk geval al volop aan het denken aan nieuwe fietsuitdagingen. Alpe d’Huez, de Stelvio, de Grand Bornand, de Galibier... Het verst gaat de droom van gastvrouw Brigitte. Er moet tussen China en Tibet een bergweg lopen die voortdurend klimt over een afstand van 800km. En die wil ze helemaal op fietsen. Met Maurice in haar kielzog op een e-bike...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content