Groenten met pit
Groenten zijn mooi op het bord, lekker in de mond en bovendien supergezond in ons lichaam! We kunnen er geen genoeg van krijgen... vandaar nog enkele pittige groentegerechten.
Curry van groene bonen en tofu met koriander
Voor 4 personen
200 g sperziebonen, 200 g peultjes, 1 grote ui, olie om te bakken, 400 g in blokjes geneden tofu, 2 eetlepels kerriepoeder, zout en peper van de molen, 30 cl kokosmelk, 1 boeketje verse koriander.
Bereiding:
1. Haal de eindjes en de draden van de bonen en peultjes en dompel ze gedurende 10 minuten in ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven.
2. Gaar de boontjes zonder deksel in kokend gezouten water tot ze al dente zijn. Proef af en toe, de kooktijd van de groene boontjes hangt af van hun herkomst, grootte en versheid. Er bestaat geen standaard kooktijd. Laat ze daarna schrikken in ijskoud water, laat uitlekken en zet apart.
3. Dompel de peultjes 3 minuten in het gezouten water, laat ze schrikken en zet aan de kant.
4. Schil en hak de ui fijn, voeg er de tofu aan toe en laat 4 minuten stoven op een hoog vuur. Bestrooi dan met kerrie, voeg zout en peper toe en laat verder koken gedurende 1 minuut terwijl u verder roert. Voeg nu ook de kokosmelk toe en laat zachtjes stoven gedurende 6 minuten.
5. Voeg de groene boontjes en de peultjes toe, meng, proef (en kruid eventueel bij) en laat nog twee minuutjes stoven.
6. Bestrooi voor het opdienen met de blaadjes koriander.
Falafels
Voor 4 personen
250 g naturel gekookte kikkererwten (blik), 250 g gekuiste, diepgevroren en gekuiste tuinbonen, 4 jonge uien, 1 koffielepel gist, 1/4 busseltje platte peterselie, 1/4 boeketje verse koriander, 1 koffielepel komijnpoeder, 1 koffielepel korianderpoeder, 1 koffielepel paprikapoeder, 1 mespunt piment (zacht of scherp, volgens uw voorkeur), 1 ei, 2 eetlepels bloem, druivenpitolie.
Bereiding:
1. Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze en laat ze 5 minuten samen met de tuinbonen stomen. Mix ze in de robot en voeg de fijngehakte jonge uien toe, de gist, de fijngehakte tuinkruiden, de specerijen, het geklopte ei en de bloem.
2. Doe het deeg in een slakom, dek af met folie en laat een uur in de koelkast rusten.
3. Maak bolletjes van het deeg. Laat ze warmen in een scheut olie in een diepe sauteerpan. Dompel de bolletjes in de hete olie en laat ze op een matig vuur bakken tot ze aan alle kanten mooi gebruind zijn.
4. Haal de bolletjes er met een schuimspaan uit, laat ze uitlekken op absorberend papier en dien ze heet op, samen met de taratorsaus.
Taratorsaus:
2 teentjes look, zout, 100g sesamcrème, 2 tot 3 eetlepels citroensap.
Pel en plet 2 teentjes look in een mortier, doe er een mespunt zout bij en 100 g sesamcrème. Klop voorzichtig met een garde terwijl u 2 à 3 eetlepels citroensap en 1 eetlepel water toevoegt om een romige saus te bekomen.
Polenta met Spaanse pepers
Voor 4 personen – kan niet worden ingevroren
2 sjalotjes, 1 groene paprika, 2 groene Spaanse pepertjes, 2 eetlepels olijfolie, 1 liter groentebouillon, 1 koffielepel gehakte rozemarijn, 250g maïsgriesmeel, 6 eetlepels geraspte parmezaan, 1 eetlepel gehakte peterselie, 2 eetlepels boter, zout en peper van de molen.
Bereiding:
1. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Was de paprika en de Spaanse pepers, snijd ze in tweeën en haal er de zaadjes en de witte membranen uit. Snijd het vlees in kleine blokjes of schijfjes.
2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en laat de sjalotjes even zweten. Giet er de bouillon bij, breng aan de kook en voeg de paprika, de groene pepers en de gehakte rozemarijn toe.
3. Strooi er het griesmeel over, terwijl u zonder ophouden blijft roeren. Laat zachtjes koken gedurende 1 à 2 minuten tot het griesmeel begint te zwellen. Haal van het vuur, dek af en laat nog zwellen gedurende 10 minuten. Zet de kookpot opnieuw op het vuur terwijl u 4 koffielepels parmezaan toevoegt, de gehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie en de boter. Kruid met peper en zout. Roer goed, om een romige massa te bekomen.
4. Olie een ovenplaat in. Spreidt daar de polenta over uit en strijk effen met een spatel. Besprenkel met wat olijfolie. Laat eerst gedurende een uur op kamertemperatuur afkoelen en daarna 4 à 5 uur in de koelkast.
5. Maak rondjes van 6-7 cm met een uitsteekvormpje. Leg ze op een ingeoliede braadslee en bestrooi ze met de rest van de parmezaan. Laat ze 5 tot 8 minuten gratineren in een voorverwarmde oven op 180°. Dien op.
Muffins van ratatouille en feta
Voor 4 personen
1 paprika, 1 kleine aubergine, 1 courgette, 1 tomaat, 1 teentje look, 1 rode ui, olijfolie, zout en peper van de molen, 10 blaadjes basilicum, 4 koffielepels verse citroentijmblaadjes, 4 eieren, 10 cl olijfolie, 10 cl melk, 220 g bloem, 1 zakje gist, 150 g feta.
Bereiding:
1. Was de groenten en snijd ze in kleine blokjes. Haal de zaadjes uit de tomaten en laat deze laatste uitlekken. Pel look en ui en hak ze fijn. Was en droog de kruiden, snijd de basilicum en haal de blaadjes van het boeketje tijm.
2. Laat de paprika 5 minuten op een middelmatig vuur stoven in een scheutje olijfolie, voeg de ui toe en laat nog 5 minuten stoven. Voeg nu de aubergine toe met een scheutje olie en laat nog eens 5 minuten stoven terwijl u goed roert. Voeg nu de courgette, de look en de tomaat toe, plus zout, peper, basilicum en de helft van de tijm. Roer goed. Laat nog een laatste keer 5 minuten stoven, haal de ratatouille van het vuur en laat hem wat afkoelen.
3. Verwarm de oven voor op 180°C.
4. Klop de eieren in een omelet met peper en zout, olie en melk. Meng bloem en gist zonder het deeg te veel te manipuleren en voeg toe aan de omelet.
5. Meng heel voorzichtig de ratatouille en de uitgelekte en in kleine stukjes gesneden feta met het deeg.
6. Verdeel het deeg in de silicone muffinvormpjes, leg er een paar stukjes feta bovenop, bestrooi met de rest van de citroentijm en laat gedurende 20 minuten bakken in het bovenste deel van de oven.
7. Laat de muffins vijf minuten afkoelen, laat ze dan op een rooster uit de vormpjes vallen en dien ze lauw op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier