Grote liefdes in de Grote Oorlog

Journaliste Frieda Joris heeft zich op de Eerste Wereldoorlog gestort en dat leidt onder andere naar de reconstructie van dertien liefdesverhalen uit die periode. Haar treffende typeringen en boeiende vertelstijl zullen zelfs lezers met een WOI-indigestie aanspreken.

Liefde, maar helaas ook oorlog is van alle tijden. En de combinatie van de twee levert dramatische, maar ook ontroerende verhalen op. Frieda Joris reconstrueerde dertien pareltjes waarvan er geen twee hetzelfde zijn. Er zijn er die goed aflopen, er zijn er die slecht eindigen. Maar in allemaal is WOI een pervers personage dat geliefden bij elkaar brengt of juist wreed van elkaar scheidt.

Sterk

Echt geweldig zijn de stoere Elsie die als frontverpleegster een baron aan de haak slaat, de tiener Jeanne die koppig verzetswerk blijft doen, de Engelse Daphne die het hart van twee Vlaamse broers verovert, maar ook mannen als Louis Bergsma en Mon Luchies, die hardnekkig proberen staande te blijven te midden van gruwel en onrecht. Sterke mannen en sterke vrouwen met sterke verhalen die dit geschreven monument meer dan verdienen.

Grote liefdes in de Grote Oorlog – Frieda Joris – Davidsfonds uitgeverij – isbn 9789059085480

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content