© G.F.

Haal je hart op tussen de bloemen

Nog tot 6 mei vormt het 17de eeuwse kasteel van Groot-Bijgaarden het decor voor Floralia Brussels. Meer dan 1 miljoen bloembollen steken dezer dagen hun kleurige knoppen uit de grond.

De Nederlandse Maarten Bakker maakt er elk jaar opnieuw een erezaak van om de perken eigenhandig aan te leggen. Dit resulteert in een oneindige mix van kleuren en schakeringen. De bloembollen werden afgelopen herfst een voor een geplant en daar zie je nu het resultaat van.

In het 14 hectaren grote park zijn er enkele plekjes die je zeker gezien moet hebben. Denken we maar aan de serre met prachtige boeketten, waar elke vrijdag het thema verandert en de bloemstukken vernieuwd worden en de kapel met de vele orchideeën.

Ook de Franse tuinen ontworpen door architect Louis Fuchs op acht niveaus en de recent gerestaureerde donjon met adembenemend uitzicht zijn een absolute must.

Het Labyrint van Groot-Bijgaarden is een project uit 1748 van de ontwerper Ferdinand-Joseph Derons (1700-1762) voor de markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot, gravin van Erps, barones van Zaventem en echtgenote van de graaf van Köningsegg. Het project werd echter nooit uitgevoerd. Pas aan het begin van de 21ste eeuw ontdekte de eigenaar van het kasteel van Groot-Bijgaarden de plannen van het labyrint. Hij besloot onmiddellijk om ongeveer op dezelfde plaats een labyrint van bloembollen te realiseren.

Haal je hart op tussen de bloemen
© G.F.

Tijdens het weekend van 16 en 17 april zullen een veertigtal gekostumeerde Venetianen door het park paraderen. Na hun deelname aan het Carnaval van Venetië kijken ze ernaar uit om hun nieuwe kostuums aan de bezoekers van de Floralia Brussels te tonen.

Praktisch

Nog tot 6 mei, van 10.00 uur tot 18.00 uur. Inkom: € 12, 65 +, gehandicapten, studenten € 10,00, kinderen (6-14 jaar) € 5,00, < 6 jaar gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content