Let op voor bevroren waterleidingen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De komende periode kan het beginnen vriezen waardoor er kans bestaat op bevroren waterleidingen en kapotte watermeters. De drinkwaterbedrijven zetten enkele tips op een rijtje om je leidingen en de watermeter te beschermen.

Hoe bescherm je jouw leidingen tegen vorst?

Water bevriest bij 0° Celsius. Een gewone isolatie kan de bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst. In dat geval volg je best volgende aanbevelingen op:

  • Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Als het niet mogelijk is een vorstgevoelig lokaal te verwarmen, kan je een elektrisch verwarmingslint rond de leiding plaatsen. Let op voor kunststofbuizen: die kunnen smelten door de warmte. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.
  • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.
  • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet echter niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen.
  • Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Hoe bescherm je een watermeter in een meterput tegen vorst?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen koude lucht in de meterput kan. Dit kan eenvoudig door een plastic folie over het deksel te leggen en dat te bedekken met een laagje aarde.

Om het risico op vorstschade nog verder te verkleinen, kan u een isolerende luchtlaag aanbrengen. Plaats 30 cm onder het deksel een tweede isolerende afdekplaat, bijvoorbeeld uit polystyreen of uit hout waartegen polystyreen is bevestigd. Hoe beter deze plaat sluit, hoe meer de koude lucht buitengesloten blijft.

Als de meterput niet te ver van de woning ligt, kan u opteren voor een elektrisch verwarmingslint. Doe dit niet als de put regelmatig onder water staat. Raadpleeg steeds een vakman.

Rotswol, sjaals of dekens bieden geen bescherming. Als zij vochtig worden, bevriezen zij ook.

Wat te doen als de leidingen toch bevroren zijn?

Indien er nergens in de woning stromend water is, dan is wellicht de aftakking bevroren. Ontdooi dan het gedeelte binnenshuis met een haardroger, en begin ter hoogte van de hoofdkraan. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Let op met openstaande kranen. Gebruik nooit een brander, en let op voor smeltgevaar bij kunststofleidingen.

Als de watermeter of de aftakking buiten de woning bevroren is, moet u contact opnemen met uw drinkwaterbedrijf. Op www.aquaflanders.be vindt u wie uw drinkwaterbedrijf is.

Ook als de binneninstallatie geheel of gedeeltelijk bevroren is, kan een haardroger goede diensten bewijzen. Vertrek aan het tappunt en zak zo af naar de hoofdkraan. Draai eerst de hoofdkraan dicht.

Als de leidingen ontdooid zijn, kan u de hoofdkraan een beetje opendraaien. Het is immers mogelijk dat er buizen gesprongen zijn, en dan zit u met waterschade als u de hoofdkraan meteen volledig open draait. Controleer dus eerst of er geen lekken zijn.

Als u er niet in slaagt om de leiding te ontdooien, zit er niets anders op dan te wachten tot het warmer wordt, en de leidingen vanzelf ontdooien. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u dat eventuele lekken bij plotse dooi voor waterschade zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content