Het is aangenaam logeren in een van de resorts langs het vijf kilometer lange strand van Zihuatanejo. © FOTO'S CHARLES MAHAUX

Mexicaanse strandparadijzen Ixtapa en Zihua

De Mexicaanse tweelingbadsteden Ixtapa en Zihuatanejo liggen op amper zes kilometer van elkaar, maar zijn zowat elkaars tegenpolen. Of hoe je jezelf kan trakteren op twee reiservaringen voor de prijs van één.

De Sierra Madre del Sur, met toppen boven de 3.000 m, loopt dwars door de Mexicaanse deelstaat Guerrero. Die is bedekt met een weelderige plantengroei en lijkt, op enkele grote verkeersassen na, weinig ontwikkeld. Toch liggen hier drie steden die samen de Driehoek van de Zon (Triángulo del Sol) vormen en het bezoeken waard zijn: Taxco, Acapulco en Ixtapa-Zihuatanejo. Exclusieve en veilige bestemmingen. Vooral Ixtapa-Zihuatanejo, dat een oase van rust is.

Mondain Ixtapa

Het toerisme in deze kuststreek kwam in de jaren ’70 op gang. In die tijd was er enkel Zihuatanejo, een vissersdorp dat in 1960 amper 500 inwoners telde. Maar sinds in Ixtapa een nieuwe stad uit de grond werd gestampt, wonen hier 90.000 mensen, van wie het merendeel in het toerisme werkt. Ixtapa is georganiseerd rond een maagdelijk strand met kokospalmen, waarlangs somptueuze hotels verrijzen. Gelukkig zijn de baai van Zihuatanejo en het authentieke vissersdorp intact gebleven. Een lange, met bomen omzoomde laan volgt de vijf kilometer lange kust. Eigenlijk is het meer een hotelzone dan een echte stad. Hier vind je als toerist alles wat je hart begeert: de mooiste resorts met spectaculair uitzicht over de oceaan, de grootste jachthaven van het land, twee schitterende golfterreinen, een 15 km lang fietspad, boetieks, shoppingcentra, bars, discotheken en natuurlijk sublieme stranden. Op Playa El Palmar, een 2,4 km lang zandstrand dat uitkijkt over de halfopen baai, is het – behalve in de afgebakende zones – verboden om eten klaar te maken, dieren mee te brengen of te spelen. Tot groot genoegen van de toeristen.

In dit resort op Ixtapa lijkt het zwembad over te gaan in de oceaan.
In dit resort op Ixtapa lijkt het zwembad over te gaan in de oceaan.© FOTO’S CHARLES MAHAUX

Bij de aanlegsteiger van Ixtapa kan je de boot nemen naar een nabijgelegen eilandje dat zo klein is dat je het in twee uur kan verkennen. Je hoeft enkel nog een strand uit te kiezen. Cuachalalate is het populairste: hier komen Mexicaanse gezinnen hun zondag doorbrengen en zichzelf trakteren op een restaurantje. Playa Coral is fotogenieker. Er zitten hier meer mensen in het water dan op het strand, want dat is bedekt met koraal dat al eens pijn durft te doen aan je blote voeten. Wie weg is van onderwaterlandschappen kan hier heerlijk snorkelen. Playa Barrandera is kleiner en beduidend rustiger, met een eigen aanlegsteiger. Je kan er een jetski huren, je laten voorttrekken in een funtube of luieren met je voeten in het goudgele zand, met een zeevruchtenschotel, verse kokosnoot of margarita binnen handbereik. Playa Carey, is moeilijker te bereiken en blijft het terrein van schildpadden die er in het seizoen hun eieren komen leggen.

Het fotogenieke Playa Coral op het eiland bij Ixtapa.
Het fotogenieke Playa Coral op het eiland bij Ixtapa.© FOTO’S CHARLES MAHAUX

Zihua voor de vrienden

Zihuatanejo, kortweg Zihua, valt nog het best te omschrijven als een traditionele vissershaven en een allesbehalve mondaine badplaats. Hier draait het leven van de inwoners volledig rond de zee. De dageraad heeft het duister nog maar net verjaagd of op de pier gonst het al van de bedrijvigheid. Marktkramers, huisvrouwen en pelikanen wachten geduldig op de terugkeer van de vissers die op zee hun netten hebben uitgegooid. Ronkende motoren kondigen hun komst aan. De boten duiken op in de baai, stevenen recht op de pier af, om vervolgens vlot het strand op te gaan en daar met een doffe klap tot stilstand te komen. De vissers hebben hun vangst al op volle zee schoongemaakt en opgeborgen in koelboxen, waar de menigte zich nu rond verzamelt. Kooplustigen verdringen elkaar, er wordt over de prijs onderhandeld, geld wisselt van eigenaar. Sommige stukken tonijn zijn zo zwaar dat ze in een kruiwagen worden vervoerd.

De vismarkt aan de haven van Zihuatanejo.
De vismarkt aan de haven van Zihuatanejo.© FOTO’S CHARLES MAHAUX

Wat je in Zihuatanejo zeker moet bezoeken is de markt waar restauranthouders verse producten komen inslaan. Kramen met vis, zeevruchten en andere levende weekdieren wedijveren met bontgekleurd fruit en groenten. Tijd om door het stadje te struinen. Langs weerskanten van de straatjes lopen lange houten gaanderijen met kleurrijke souvenirwinkeltjes, handwerkateliers en restaurantjes.

De golven in de baai van Zihuatanejo zijn onschuldig, de oceaan is er mild en zacht. Een zegen voor de kinderen, die tot laat in de namiddag in het water spetteren. Elke dag kuieren wandelaars langs het langgerekte strand van La Ropa, eerst in de ene en dan in de andere richting, alvorens in een restaurant of bar van een aperitiefje en de zonsondergang te genieten.

Praktisch

Erheen. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen vanuit Europa naar Mexico City. Vandaar is het 1,15 uur vliegen tot Ixtapa/Zihuatanejo

Meer weten?www.visitmexico.com/en

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content