Plaatjes kijken in het fotomuseum van Charleroi

Het Fotomuseum van Charleroi is één van de belangrijkste in zijn genre. Op 6000 vierkante meter worden meer dan 80 000 foto’s en drie miljoen negatieven bewaard. Een unieke plek voor een universele kunstvorm...

De nieuwe vleugel van het Fotomuseum werd gebouwd in het park van het Karmelietenklooster waar de rest van de collectie wordt bewaard. Het nieuwe, zeer hedendaagse gebouw werd opgetrokken uit hout en aluminium en biedt een wisselende lichtinval die de tentoongestelde werken perfect laat uitkomen. Fotoliefhebbers kunnen nu niet meer om Charleroi heen!

“Zowel in de ogen van het grote publiek als voor verzamelaars is de fotografie een kunstvorm op zich geworden”, zegt museumdirecteur Xavier Canonne enthousiast. “In de negentiende eeuw deed men nog neerbuigend over deze kunstvorm en tot twintig jaar terug kon je op de vlooienmarkt nog prachtige werken op de kop tikken.

Tegenwoordig is de fotografie als kunstvorm zeer opgewaardeerd en maken musea als het onze de topwerken toegankelijk voor het publiek. De uitbreiding van het museum is een belangrijke stap en niet in het minst wat het onthaal betreft: we beschikken nu ook over een grote cafetaria, een museumwinkel, een conferentiezaal... een mooie ontwikkeling voor een museum dat niet eens ouder is dan twintig jaar. ”

Open venster op de wereld

“Tot voor de verbouwing waren we verplicht ons te beperken tot tijdelijke tentoonstellingen en evenementen, maar nu kan eindelijk ook de eigen collectie worden getoond. Zo komt de geschiedenis van de fotografie aan bod met bijzondere werken uit de negentiende, de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw.

Dit museum richt zich zowel naar kenners als amateurs. Iedere bezoeker kan zijn eigen interpretatie geven aan de tentoongestelde werken. Meer dan ooit vormt de collectie een open venster op de wereld: zacht of schokkend, lieflijk of dramatisch, elke foto nodigt uit tot reflectie.”

Fotomuseum, av. Paul Pastur 11, 6032 Charleroi. Alle dagen open van 10 tot 18 uur, behalve op maandag. Info: tel. 071 43 58 10 en www.museephoto.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content