De haven van Birgu tegenover Valletta wordt vaak opgevoerd in films als een haven ergens in Zuid-Europa. De jetset is er thuis. Op de voorgrond, Plan B, het jacht van Brad Pitt. © MYRIAM THYS

Set-jetting op Malta

Set-jetting of reizen naar bekende filmlocaties, is een originele manier om Malta te ontdekken. Het eiland wordt dan ook het Hollywood van de Middellandse Zee genoemd.

Plekken als Dubrovnik worden overstelpt door set-jetters die de locaties van Game of Thrones met eigen ogen willen zien. Maar een plek die écht de moeite loont, is Malta. Er werden al meer dan 150 films gedraaid en ook de opnames van Game of Thrones zijn hier gestart.

De toegangspoort tot Medina figureert ook als de Gate van Kings Landing in het eerste seizoen van Game of Thrones.
De toegangspoort tot Medina figureert ook als de Gate van Kings Landing in het eerste seizoen van Game of Thrones.© MYRIAM THYS

Wat maakt dit eiland met Hollywoodallures zo interessant voor filmproducenten? Het rijgt de historische sites en indrukwekkende forten aan mekaar en dat inspireert regisseurs over de hele wereld. Het vormt het ideale decor voor spektakelfilms en door de mix van culturen kan het model staan voor zowat elk Europees land en zelfs het Midden-Oosten. Alle sets liggen bovendien vlak bij mekaar, het eiland heeft de knowhow en filmen is er een stuk goedkoper dan elders. Nog een troef zijn de gigantische watertanks, waar spectaculaire onderwaterscènes worden opgenomen, zoals in Orca the Killer Whale. Een filmtour brengt je in één dag langs de meest bijzondere filmdecors, die tegelijkertijd ook de geschiedenis van het eiland vertellen.

De opnames van Troy in Fort Ricasoli.
De opnames van Troy in Fort Ricasoli.© WARNER BROS

VERMOMD ALS TEL AVIV

“Ik dacht echt dat ik te veel gedronken had”, lacht mijn gids. “Ik reed door Valletta en zag plots wegwijzers en uithangborden in het Hebreeuws. Mijn eigen stad was voor een paar dagen vermomd als Tel Aviv. Voor ons is het fantastisch. We zijn voortdurend op reis in eigen land en hebben allemaal al eens gefigureerd in een echte blockbuster.” Een ding is zeker: het eiland is een kameleon die zich aan elke situatie aanpast. Spielberg gebruikte het als zes verschillende landen in zijn film Munich met Daniel Craig. Films als de Da Vinci Code, Midnight Express en Murder on the Orient Express werden mede dankzij dit eiland een succes.

Een opname uit Murder on the Orient Express in Fort Elmo met Valletta op de achtergrond.
Een opname uit Murder on the Orient Express in Fort Elmo met Valletta op de achtergrond.© NICOLA DOVE TWENTIETH CENTURY FOX

Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta, is het meest populaire decor. Het stadje is volledig omwald en lijkt daardoor een soort tijdscapsule. Je wordt er terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd. Maar de stad kan net zo goed doorgaan voor een Arabische stad. Op het oergezellige Piazza Mesquita herken je meteen Littlefingers bordeel in Game of Thrones. Op St Paul’s Square werd de carnavalsscène opgenomen uit The Count of Monte Cristo.

Ook de huidige hoofdstad Valletta is een uitgelezen cinemadecor. Victoria Gate bijvoorbeeld oogt wel erg bekend. Je kan er koffie drinken op het beroemde terras van Café Cordina, wat in Spielbergs Munich in Rome ligt, en vanop Fort Elmo kijk je uit op de soldatenbarakken die gebruikt werden als gevangenis in Midnight Express. Ook de bijna 40 andere forten spreken tot de verbeelding, zoals het indrukwekkende Fort Manoel, goed voor scènes uit Assassin’s Creed en Game of Thrones. Een filmtour is dé kans om het fort te zien, want het is nog zelden open voor het publiek.

Dat wereldsterren Malta platlopen is trouwens een publiek geheim. Zo ligt Brad Pitts gigantische jacht, Plan B, in Birgu. Dat stadsdeel vormt samen met Cospicua en Senglea de zogenaamde Drie Steden tegenover Valletta. De haven figureert ook in talloze films.

POPEYE VERSUS PIET PIRAAT

Sweethaven, het dorpje van Popey uit de film van Robert Altman, dat ook werd gebruikt voor de Piet Piraatfilm.
Sweethaven, het dorpje van Popey uit de film van Robert Altman, dat ook werd gebruikt voor de Piet Piraatfilm.© MYRIAM THYS

Om spinazieheld Popeye tot leven te brengen engageerde Robert Altman Robin Williams en liet hij een heel dorp bouwen in Anchor Bay. Veertig jaar later staat het er nog steeds, een fantasierijke plek voor kinderen, maar ook voor volwassenen die met Popeye zijn opgegroeid. Leuk detail: er werden ook scènes gedraaid van onze eigen Piet Piraat en het zeemonster. En Studio 100 had de smaak meteen goed te pakken, want ook een groot deel van Mega Mindy versus Rox is op Malta ingeblikt.

Mega Mindy en Rox op Malta, want ook de natuur leent zich hier uitstekend voor filmopnamen.
Mega Mindy en Rox op Malta, want ook de natuur leent zich hier uitstekend voor filmopnamen.© STUDIO100- PHOTO COURTESY OF THE MALTA FILM COMMISSION

We besluiten onze filmtour in de Malta Film Studio’s in Kalkara. Ze gebruiken er het vervallen 17de-eeuwse Fort Ricasoli als speeltuin. Er staan gebouwen uit zowat alle tijdperken en er is zoveel plaats dat ze er voor The Gladiator het Colosseum volledig nabouwden.

PRAKTISCH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content