© G.F.

Skiplezier in Spitsbergen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Uitgekeken op Oostenrijk, Frankrijk of Italië voor de skivakantie? Op zoek naar een plek waar u zeker kan zijn van sneeuw? Voor avontuurlijke skifanaten die ook in april, mei en juni hun ski’s nog willen aanbinden is Spitsbergen the place to be! Ook een tocht met de hondenslee of sneeuwscooter behoort tot de mogelijkheden.

De lente is misschien wel het beste seizoen om een trip naar Spitsbergen te plannen. De kou wordt draaglijker, maar het landschap blijft tegelijk nog maagdelijk wit. Daarnaast is het er vanaf eind april 24 uur per dag licht, wat ervoor zorgt dat je optimaal van de unieke omgeving kan genieten.

Maar wellicht de grootste troef van dit seizoen zijn de vele activiteiten die je op Spitsbergen kan doen. De overgang van winter naar zomer zorgt er namelijk voor dat zowat alle winteractiviteiten blijven doorlopen tot in juni, terwijl ook de zomeractiviteiten stilaan weer op gang komen. Vooral skiën is een populaire activiteit in deze overgangsmaanden, net omwille van de verbeterde zichtbaarheid en de draaglijke temperaturen in combinatie met de sneeuwzekerheid. Maar vergis je niet: skiën in Spitsbergen valt met geen andere skitrip te vergelijken!

Geen doorsnee skivakantie

Skiplezier in Spitsbergen
© G.F.

Wat van Spitsbergen geen doorsnee skibestemming maakt is in eerste instantie de afwezigheid van skiliften en bewegwijzerde pistes. Ook après-skibars langs de piste zijn uit den boze. Meer nog, zonder begeleiding mag je überhaupt niet skiën in Spitsbergen, omwille van het risico op een close encounter met een ijsbeer. Wat maakt deze bestemming dan zo interessant voor skiërs? De combinatie van avontuur en ongerepte, haast onwezenlijke landschappen die voor een unieke ski-ervaring zorgen.

Meerdaagse ski-expedities in uniek kader

De formules die de verschillende touroperators voor de skiliefhebbers aanbieden zijn zeer gevarieerd. Zo kan je via Svalbard Adventure Group bijvoorbeeld een 3-daagse skitrip naar de Russische nederzetting Barentsburg maken. Daar zijn verschillende uitdagende skipistes op 600 en 700m hoogte. Verblijven doe je in het communistisch ogend mijnstadje zelf, wat zondermeer een onvergetelijke ervaring is. De verplaatsing naar Barentsburg wordt gemaakt per sneeuwscooter.

Wil je enkel een keertje proeven van wat skiën in Spitsbergen betekent, dan kan je vanuit Longyearbyen een dagtrip maken naar de 850m hoge Trollsteinen. De beklimming gebeurt met wandelski’s, de afdaling met alpineski’s.

Helemaal avontuurlijk is het Rando Camp van Svalbard Wildlife Expeditions. Je wordt met ski’s aan je voeten voortgetrokken door sneeuwscooters tot aan de voet van de berg Tellbreen. Hier sla je je kamp op voor de komende 3 dagen. Overdag verken je al skiënd de weidse landschappen terwijl je ’s avonds gezellig bij het kampvuur zit. ’s Nachts moet je om beurten de wacht houden voor eventuele ijsberen. Zondermeer onvergetelijk.

Met de hondenslee langs fjorden en bergen

Skiplezier in Spitsbergen
© G.F.

Zij die het niet zo op skiën begrepen hebben, hoeven niet te wanhopen, want naast skiën zijn er nog tal van andere activiteiten die je tijdens de lentemaanden in Spitsbergen kunt uitproberen. Zo is een tochtje met de hondenslee altijd een voltreffer. Via Spitsbergen Travel kan je met de hondenslee naar Foxfonna, op 600m hoogte. Terwijl de honden je voort trekken kan jij volop genieten van de prachtige bergen, valleien en fjorden die de revue passeren. Het gehuil van de dolenthousiaste honden zal je nog lang bijblijven.

Overnachten in een ijsgrot

Nog een activiteit om op je bucket list te plaatsen, is het bezoeken van een ijsgrot. Deze grotten zijn enkel toegangelijk van januari tot en met juni, wanneer de 3000 jaar oude gangen stabiel genoeg zijn door de vrieskou. Via Svalbard Adventure Group kan je de ijsgrot van Tellbreen bezoeken. Je vertrekt met de sneeuwscooter vanuit Longyearbyen via de bevroren Adventdalen en Helvetiadalen tot aan de ijsgrot. Daar krijg je een rondleiding in de onderaardse gangen van ijs. Wie geen last heeft van claustrofobie kan zelfs overwegen om een keertje te overnachten in een ijsgrot nabij de Larsbreen gletsjer.

Praktisch

Spitsbergen mag dan misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming zijn, de vluchtverbindingen zijn al bij al vrij talrijk. Zo zijn er dagelijkse vluchten tussen Longyearbyen en het vasteland, via Oslo of Tromso. Boeken kan via SAS (www.flysas.com) of Norwegian Airlines (www.norwegian.com).

Zowat alle hotels zijn gelegen in Longyearbyen en voldoen aan alle westerse standaarden. Boeken doe je rechtstreeks bij het hotel. Voor info: http://www.visitsvalbard.com/en/Accommodation

Wie ter plaatse een uitstap wil maken kan terecht bij één van de vele lokale touroperators: http://www.visitsvalbard.com/en/Activities-providers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content