© G.F.

Tentoonstelling: kruip in de huid van een speurneus

In het Stadsmuseum Gent (STAM) kan je als een echte speurneus objecten en documenten bestuderen die normaal enkel bestemd zijn voor politieogen. Het zogenaamde Museum van de Misdaad van de gerechtelijke politie is zes maanden lang open voor het publiek.

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds begin jaren ’30 foto’s, voorwerpen en dossiers die te maken hebben met het oplossen van misdrijven. Deze merkwaardige verzameling mocht tot nu toe enkel worden gezien door politiemensen in opleiding. Maar na de laatste verhuizing van de gerechtelijke politie verdween de collectie in een depot. Dat was voor het STAM het perfecte motief om de collectie naar het museum te halen.

Tentoonstelling: kruip in de huid van een speurneus

In deze tentoonstelling kruip je in de huid van een rechercheur in opleiding. Je leert de onderzoekstechnieken van vroeger en die welke nu worden gebruikt en scherpt je speurneus aan. Hoe verloopt het sporenonderzoek op de plaats van delict, de reconstructie, het labonderzoek, een getuigenverhoor? Je ziet hoe een robotfoto wordt gemaakt en ontdekt hoe een wetsdokter te werk gaat. Een speciale handleiding leert je drugsdealers en dieven te herkennen. En niet onbelangrijk: je leert vals geld van echt te onderscheiden! Alles draait rond kijken naar de juiste details, sporen en aanwijzingen.

Tentoonstelling: kruip in de huid van een speurneus

Wat zie je concreet? Naast veel krantenknipsels en foto’s, bijvoorbeeld ook een identikit om robotfoto’s te maken of de bekisting om sporen niet te vervuilen. Een beetje tot de verbeelding spreekt de theekan, het kopje, de thee en het muizengif waarmee een zekere Maria M. haar aanstaande schoonzoon trachtte te doden. De tentoonstelling sluit af met een kamer vol in beslag genomen goederen die verboden waren of in strijd waren met de goede zeden. Deze verzameling wapens, kansspelen, drugs en ‘onzedelijke foto’s’, toont hoe bepalend de tijdsgeest is voor onze blik op misdaad. Op het einde kan je je opgedane kennis testen en nagaan of je zou slagen als rechercheur!

Het Museum van de Misdaad, 26/10-30/4/2019 in STAM, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. Ma-vr, 9-17 uur. WE, 10-18 uur. Wo gesloten. 8 euro. www.stamgent.be

Partner Content