© Sotheby's

Tintoretto uit David Bowie’s verzameling komt naar Rubenshuis

Een particuliere verzamelaar kocht vorige week een schilderij van Jacopo Tintoretto (1518-1594) op de veiling van David Bowie’s kunstverzameling in Londen en geeft het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis. Tintoretto’s werk is vanaf de lente van 2017 in het Antwerpse Rubenshuis te zien.

Afgelopen donderdag vond in Londen (Sotheby’s) de veiling plaats van David Bowie’s kunstverzameling. Bowie had één schilderij van een oude meester in zijn collectie: een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594). Het werk is gekocht door een particuliere verzamelaar, die meteen na de veiling aankondigde het in langdurig bruikleen aan het Rubenshuis te geven.

De koper van de ‘Heilige Catharina’ van Jacopo Tintoretto heeft zowel voor David Bowie als voor het Rubenshuis een enorme bewondering. Het altaarstuk van de Italiaanse meester was de allereerste kunstaankoop van het Britse popicoon en de enige oude meester in diens verzameling. Bowie verwierf het schilderij bij de gerenommeerde Londense kunsthandel Colnaghi en had het meer dan 30 jaar in zijn bezit.

Tintoretto, Rubens én Van Dyck

Tintoretto schilderde dit altaarstuk van de Heilige Catharina in 1570 voor de kerk van San Geminiano op de Piazza di San Marco in Venetië. Het werk hing in de kerk tot de afbraak ervan in 1807. Bijzonder is ook dat Anthony van Dyck tijdens zijn verblijf in Italië (1621-1627) een schetsje van het altaarstuk maakte in zijn zogeheten Italiaanse schetsboek (Chatsworth House, Derbyshire).

Samen met andere Venetiaanse meesters als Titiaan en Veronese was Jacopo Tintoretto een belangrijke inspiratiebron voor Rubens en Van Dyck. Italiaanse kunstenaars hadden bovendien een belangrijke plek in Rubens’ eigen verzameling. Met dit bruikleen kan het Rubenshuis voor het eerst het werk van een belangrijke Italiaanse meester tonen. Het schilderij vult dan ook een hiaat in de opstelling van het museum. Tintoretto is bovendien amper vertegenwoordigd in België.

‘The Rubens House, a museum wich Bowie loved’

Net als de andere werken uit de voormalige collectie van Bowie die afgelopen donderdag in het Londense veilinghuis Sotheby’s zijn geveild, werd ook dit schilderij tegen een hoge prijs verkocht. De eigenaar betaalde er £ 191,000 voor. De koper kondigde direct na de veiling aan om het als langdurig bruikleen in het Rubenshuis te tonen; ‘a museum which Bowie loved’.

Werk van grote namen als Van Dyck of Rubens aankopen, is onbetaalbaar geworden voor veel musea. Om bezoekers zoveel mogelijk van het werk van Rubens en zijn getalenteerde tijdgenoten te laten genieten, ontleent het Rubenshuis sinds 2007 ook relevante kunstwerken uit particuliere en openbare collecties. Door inventief om te gaan met beperkte budgetten slaagt het museum erin zijn publiek te blijven verrassen. Vaak gaat hier jarenlang onderhandelen aan vooraf, maar de keuzes van de particuliere verzamelaars voor het Rubenshuis onderstrepen de expertise en het prestige van de instelling.

Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur; gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L. Heer Hemelvaartsdag, 1 november en 25 december.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content